Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det är mycket möjligt att det kan vara fler än två”

Annons

Gunnar Andersson, Fröjdberget, och Jan Lindberg, Grangärde, var ute på Vasaloppssöndagen och anglade på sjön Ramsnorsen när de fick syn på två märkliga djur som raskade över isen.
- Djuren sprang upp på ön i sjön. Vi kutade uppåt och över så vi såg västra landet. På hundra meter såg vi en stor och en liten järv, säger Gunnar Andersson.

- Det var en riktig naturupplevelse att se järv. Och två stycken samtidigt.
Gunnar Andersson såg den märkliga järv-galoppen, som går mycket lågt.
- De liksom böljade fram. Man såg inget avstånd mellan djurkropp och snön på isen.
Gunnar Andersson som bor mitt i naturen har nu sett järv, varg och kronhjort inpå knutarna i Fröjdberget. Men ännu inte lo eller björn.

Konstaterade järvspår

Rovviltspårare Göran Jansson, Fredriksberg, synade av spåren på Ramsnorsen i går.
- Visst är det järvspår. Ett större och ett mindre djur, säger Jansson.
- Jag spårade dem 4-5 kilometer och kunde till slut ringa in järvarna i ett berg. Där vet jag att de är nu på måndagseftermiddagen.
- Nu ska jag hem till Säfsen och spåra av där vi sett järvspår tidigare. Det är nämligen mycket möjligt att det kan vara fler än två järvar i farten.
För ett par veckor sedan berättade Göran Jansson i DD att han hittat ett stort och ett litet järvspår vid Låsen, norr om Fredriksberg. Han avslöjade då att han till och från spårat järv i säfstrakterna flera vintrar.

Spillningsprover

Och för två år sedan togs spillningsprov för DNA-analys. Och DNA från järvspillning i Säfsen 2006 matchade en järvhonas DNA, som är född i Norge. Den järven hade för två år sedan vandrat 21 mil Norge-Säfsen.
- Jag har i vinter tagit ett flertal nya spillningsprover, i samband med järvspårningar i både Säfsen och Grangärdetrakten. Vi får nog vänta till sommaren innan vi får svaren och kanske kan hitta olika samband, säger Göran Jansson.

Älgkadaver

- Det är spännande med järv så här långt söderut i landet. Jag anar att det har samband med vargarna som lämnar älgkadaver efter sig, kadaver som järven gärna vill fortsätta på, säger Göran Jansson.

BOO ERICSSON
023-476 34
boo.ericsson@daladem.se

Annons