Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fick in 19 miljoner trots järnmalmskollapsen

/
  • Fick in 19 miljoner till gruvprojektet i Ludvika trots global järnmalmskollaps
  • Pengarna ska användas för att optimera järnmalmsprocessen i anrikningen av högkvalitativ malm i det tänkta verket i Skeppmora

Det är total järnmalmskris i världen men trots detta så lyckades Nordic Iron Ore, NIO, att få in 19 miljoner i sin nyemission som finansierar nästa steg för återstarten av Blötbergets järnmalmsgruva.

Annons

Statliga LKAB blöder, järnmalmsprojekten i Pajala och Dannemora har gått i konkurs.

Spotpriset på järnmalm, med 62 procent järninnehåll, till Kina har nu falölit till en ny bottennivå. Under 40 dollar per ton, till 39,40 dollar. Det är nytt årslägsta och lägsta nivån i The Steel Indexs mätningar sedan slutet av 2008.

Det är ungefär hälften av det pris som krävs för att projektet Ludvika gruvor ska vara lönsamt, NIO behöver 75-80 dollar.

Investmentbanken Citi bedömer i en färsk analys att priserna på bulkråvaror, där järnmalm, kommer att fortsätta att sjunka under 2016 då Kina fortsätter att växlar om från investeringsdriven tillväxt till konsumtionsdriven tillväxt. Citis prognos är att järnmalmen kommer över 41 dollar under nästa år, går under 40 dollar 2017 och börjar återhämta sig 2018 och når 45 dollar 2019.

Slår den prognosen in kommer både Grängesberg Iron och Nordic Irons järnmalmsprojekt att försenas.

Sett i detta mörker så är Nordic Iron Ores lyckade nyemission en stor prestation.

NIO fick in 18,9 miljoner i sin nyemission där antalet aktier i NIO ökade från 17 623 213 till 36 545 550 aktier.

Sammanlagt tecknades 18 922 337 aktier, varav 14 837 741 aktier tecknades med stöd av teckningsrätter och 18,8 procent av antalet erbjudna aktier, tecknades utan stöd av företrädesrätt.

Pengarna NIO fick in kommer att finansiera nästa steg i den pågående genomförbarhetsstudien som ska verifiera och optimera de metallurgiska processerna och ge produktprover som kan testas i potentiella kunders egna processer.

NIO anser sig ha en högkvalitativ malm som betalas bättre än bultjärnmalmen på 62 procent och man hoppas på att avtalet med det japanska handelshuset ska bli verklighet.

Annons