Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försöket på Parkskolan kan få efterföljare vid fler skolor

Annons

På Parkskolan serveras sedan skolstarten frukost för eleverna.
Ett försök som om det slår väl ut kan spridas till fler skolkök.
- Jag känner mig mycket piggare på förmiddagen nu, säger eleven Daniel Persson.

Tillsammans med kompisarna Tobias Sörbom och Viktor Söderberg äter han frukost i skolan. De går alla i nian, är från Saxdalen, och har alla också gemensamt att de tycker att det är jobbigt att få i sig frukost före avfärden med buss mot skolan i Grängesberg.
Innan alternativet med frukost på skolan fanns kunde det bli lite si och så med frukost, menar Daniel Persson. Nu känner killarna sig starkare. Något som säkert kan vara positivt en dag då ett Cooper konditionstest väntar på idrottslektionen.

Ändrat schemat

Skolan har på grund av den nyinsatta frukosten lagt om schemat något, så att de som vill ha frukost ska hinna äta efter att de kommit med bussen.
Nu börjar alla klockan 08.10 i stället för 08.00 som tidigare. Till en kostnad av 15 kronor kan eleverna äta frukost, och morgonen när DD är på besök sitter också skolpersonal vid ett bord.
- Vi tyckte att det såg så mysigt ut, säger Kjell Höglund som är svensklärare.
Han äter gröt tillsammans med IT-teknikern Kenneth Andersson och bildläraren Martin Dalebjörk. Runt om på de olika borden står värmeljus utsatta.
- Det blir kanske någon mer frukost lite sporadiskt då och då, tänker Kenneth Andersson.

Frukost på försök

Kökspersonalen är positiv till den nya ordningen.
- Det är många som åker från Nyhammar redan klockan sju på morgonen, och nu kan de sova lite längre, säger Karin Tillman.

Mysig start

- Vi vill skapa en mysig start på dagen. De kan få sitta här vid frukosten och piggna till, i stället för att skynda från bussen in på lektion, säger hennes kollega Anna Karlsson.
Frukosten på Parkskolan är dock på försök.
- Jag tror att vi fortsätter om vi har en jämn ström på i alla fall tio elever som äter frukost, tänker Anna Karlsson.

Alla skolkök?

Anna Karlsson menar att fler skulle må bra av att äta en ordentlig frukost och hon ser gärna att and-ra skolkök börjar med frukost. I det får hon medhåll av Ludvika kommuns kostchef.
- Vi funderar på att utöka frukosten till alla skolkök, säger kostchef Monika Ahrås.

ANDERS BJÖRKLUND
anders.bjorklund@daladem.se

Annons