Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grängesberg och Sörvik har fått turbotäckning i 3g-nätet

/
  • Mats Cederlöf jobbar i Teliabutiken och säljer mobilt bredband. Även han blev överraskad över att i Grängesberg och Sörvik kan man nu surfa trådlöst tio gånger snabbare med turbo-3g.FOTO BOO ERICSSON

Annons

Hos Teliabutiken i Ludvika är man positivt överraskade över upptäckten att Tele2, som bygger 3g-nätet i mellersta Sverige, satt fart på mobila bredbandet. I två områden i Västerbergslagen, dels Grängesbergs samhälle och dels Sörvik-Ickorbotten-Håksberg är turbo-3g som ger upp till 7,2 Mbit per sekund i hastighet igång.
- Så ser uppgraderade täckningskartan för turbo-3g ut. Hoppas vi snart här får möjlighet att åka ut se hur det fungerar, säger Mats Cederlöf.

Telia är en av operatörerna på marknaden som tillhandahåller bredband och mobiltelefonnät. Telia säljer bredband via adsl (koppartråden i telefonjacket) så man i hemmet kan surfa på internet med hastigheter från 0,25 upp till 24 Mbit per sekund.
- Vi har faktiskt också några bostadsrättsföreningar i Ludvika som köpt in sig på fiber/lan och når 80 Mbit i nedladdningshastighet. Det är rätt extremt, säger säljaren Mats Cederlöf i Teliabutiken på Storgatan.

Två surfzoner

Bredband i hemmet är bra för de flesta internetanvändare, men nu kommer datatrafik i mobil trådlöst nät starkt.
- Man kan köpa mobilt bredband och surfa nästan överallt redan idag.
Mats Cederlöf förklarar att Telia mobilt bredband normalt innebär hastigheter upp till 0,38 Mbit i 3g-nätet (fast långsammare nedladdningshastighet) och 0,24 Mbit i gsm-nätet.
Tills nu. Nu har Grängesberg och Sörviksområdet blivit nyinstallerade surfzoner för turbo-3g och erbjuder trådlösa hastigheter upp till 7,2 Mbit per sekund.

Har testats tidigare

- Häftig nyhet för till exempel Sörvik där vi inte kan erbjuda adsl-bredband. Nu verkar de liksom storstäderna ha tillgång till nya mycket snabba mobila bredbandet.
Telia bygger 3g-masterna i södra och norra Sverige. Tele2 Comviq bygger ut 3g i mellersta Sverige.
- Vi har givetvis känt till att det testats snabbt mobilt bredband från 3g-masterna. Men att turbo-3g har färdiginstallerats har ännu varken annonserats eller kommit som infomejl, säger Mats Cederlöf.
Det kommer sannolikt att finnas några alternativa operatörer att surfa hos med mobilt 3g-bredband, Tele2 och Telia har vi nämnt.
Man måste skaffa ett 3g-modem, eller läsa in sig på hur man använder en nyare 3g-mobil tillsammans med dator.
Med fastprisabonnemang surfar man så mycket man vill för en fast månadssumma, som kan vara 100-300 kronor.

Surfa trådlöst

Mobilt bredband anses vara den största förändringen sedan vi fick mobiltelefon för 20 år sedan. Då blev det möjligt att prata i telefon utanför hemmet. Nu kan man ta med sig en bärbar dator och surfa på internet, skicka/ta emot mejl, skicka foton med mera trådlöst nästan överallt där man befinner sig.
Och tekniken går rasande snabbt. Den som har mobilt bredband och 3g-modem kan på drygt 800 platser i storstäder runt om i Sverige (restauranger, hotell, flygplatser, stationer mm) komma upp i hela 54 Mbit per sekund.
BOO ERICSSON
023-476 34
boo.ericsson@daladem.se

FOTNOT: Hur snabbt bredband man har nytta av är högst individuellt. DD-Ludvika med bilddator och 4-5 medarbetare jobbar till exempel med 1 Mbit per sekunds datatrafikhastighet.

Mer läsning

Annons