Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gräsbergs byalag vill äntligen få i ordning en lekvänlig lekpark

Annons

I över ett års tid har Gräsbergs byalag jobbat för att få en lek- och aktivitetsplats i byn. Men det är ett jobb som sker i motvind. Några kommunala bidrag är tydligen inte att räkna med och därför ställer byalaget nu sitt hopp till välvilliga företag.

Hösten 2006 beslutade Gräsbergs byalag att genom frivilligt arbete bygga en lek- och aktivitetsplats i byn, eftersom det bor många barnfamiljer i området.
Även om byggnationen sker genom ideellt arbete kostar material och lekredskap. Därför ställde byalaget sitt hopp till kommunen och ansökte om ett bidrag på 50 000 kronor.
Men det blev nej från kommunalt håll. Enkelt beskrivet bollades frågan mellan kultur- och fritidsnämnden och tekniska nämnden på ett sätt som enligt byalagets ordförande Mats Graaf gav indikationer om att man helt enkelt inte var intresserade av att en lekplats byggs i Gräsberg.
- Från tekniska nämnden fick vi besked att man inte kunde ge bidrag till något som byggs på privat mark.
Men i andra andetaget upplyste man mig om att det kan kultur- och fritidsnämnden, som dock sagt nej tidigare, berättar Graaf.
Platsen där lekplatsen börjat byggas har upplåtits till byalaget av en privat markägare, vilket alltså var skälet till tekniska nämndens avslag.

Gett upp

Efter alla turerna i kommunen tycks det som om Mats Graaf och övriga engagerade i byalaget har gett upp hoppet om kommunal hjälp.
- Det jag kan utläsa av kommunens agerande är att man inte ser fördelarna med ett samarbete. Vi gör ett ideellt arbete som är till gagn för kommunen, säger han.
Byalaget har även ansökt om bidrag ur en handfull fonder, men även där har det varit nej.
Ett företag med lokal anknytning har redan skänkt 25 000 till lekplatsbygget och nu sätter byalaget sitt hopp till andra företag i området.
- Vi har gått ut till lokala företag, från Landforsen i söder till Morberg i norr, med en förfrågan om de är villiga att bidra med något, berättar Graaf som även påpekar att flera företagare i området redan har bidragit genom att ställa upp med exempelvis maskiner.
Trots motgångarna hittills förefaller emellertid Mats Graaf och byalagets målsättning vara att lek- och aktivitetsplatsen ska byggas.

Handikappanpassad

- Vi får helt enkelt bygga efter de pengar vi har. Men det innebär med stor sannolikhet att vi exempelvis får släppa målsättningen att göra platsen handikappanpassad, berättar Graaf.

Lektorn

En del arbete har gjorts vid lekplatsen. Exempelvis har en gungställning monterats upp och närmast ska gungor sättas på plats. Byalaget har också fått ett begagnat lektorn som behöver repareras och dessutom ska plintar gjutas för tornet.

Annons