Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helgdagskväll vid timmerkojan firade 20-årsjubileum

Annons

”Det förgångna är som en dröm, och det nuvarande förstår man inte”
Det var som sig bör en del vemod när Helgdagskväll vid timmerkojan 20-årsjubilerade på Aveny i Folkets hus.
Igår var det på dagen 120 år sedan Dan Andersson föddes.

Saxdalens manskör svarade för ett fint framförande på Aveny. Det är på dagen 20 år sedan Helgdagskväll vid timmerkojan hade urpremiär på Brunnsvik - ett framförande som fick ett minst sagt bipolärt mottagande i lokalpressen.
Gårdagens konsert var också fjärde gången som man framförde sångspelet på Dan Anderssons födelsedag. När kören hade framfört sången ”Helgdagskväll i timmerkojan” så applåderade publiken inte bara för kvällens konsert utan också för de gångna åren.

Livsvillkor och kärlek

I sångspelet fick man självfallet möta Dan Andersson, Långfalls-Lasse, Nisse Hult och de andra. Och det handlade mycket om dåtidens livsvillkor och kärlek - eller kanske mera om längtan efter kärleken och avsaknaden av den.
En riktig höjdpunkt var när Lennart Ek, med en röst som i det numret faktiskt påminner om Fred Åkerströms, framförde En gamling, vackert ackompanjerad av bland annat tvärflöjt. En annan höjdpunkt var Spelmannen framförd av Åke Lundberg. Spelmannen har en text som är svår att värja sig mot.
Efter den sista ordinarie sången hyllades kören med blommor, innan den framförde kvällens allra sista låt: Jag ska gå genom tysta skyar.
ANDERS BJÖRKLUND
anders.bjorklund@daladem.se

Annons