Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon är en av tre som har chansen att bli årets kvinnliga vinkypare

Annons

Att alltid försöka nå högre mål. Det skulle kunna vara Josefine Asplunds, 25, ledord, fast man kan tycka att hon redan kommit väldigt långt som anställd på Sveriges enda krog med två Guide Rougestjärnor och är aktuell som en av tre finalister inom sitt vinkypargebit.
- Det känns jätteroligt. Jag ser fram emot finalen på Stockholmsmässan i april live inför en vinkunnig publik, säger hon.

Vinkypare heter med ett finare ord sommelier.
Från uppväxten i Harnäs-Ludvika-Smedjebacken och gymnasiet i Falun gick Josefine Asplund in på sommelierbanan. Yrket handlar om att på fina restaurangen kunna vägleda och servera gästen bästa kombinationen mat vin champagne samt kaffe, te, vatten och cigarrer.
- Mitt första mål var att nå examen i alla tre stegen, både svensk och internationell sommelier, på Restaurangakademin i Stockholm. Det klarade jag för ungefär fyra år sedan, säger Josefine Asp-lund.

Enda tvåstjärniga

Efter att ha jobbat som en av landets få kvinnliga vinkypare på välrenommerade krogar i Stockholmstrakten satsade hon på nästa högre mål, att bli invald i Svenska sommelierföreningen med bara 245 medlemmar.
- Efter att ha visat mina kunskaper en heldag inför stor jury blev jag antagen i föreningen för 1,5 år sedan.
Sedan ett år arbetar Josefine Asplund på Ersbacka krog i Sollentuna, landets enda krog med två stjärnor i Guide Rouge.
- Jag har precis blivit headhuntad till 1909 Sigtuna Stadshotell, där jag börjar som biträdande restaurangchef och chefssommelier i maj, säger hon.

Resa och damcykel

Yrket ger möjligheten att tävla i mångsidigt vinkunnande. Nu är det klart att Josefine Asplund är en av tre finalister i tävlingen The Lily Bollinger Award 2008 för kvinnliga sommelierer, med final inför öppen ridå på Vinordic på Stockholmsmässan den 26 april.
Bakom tävlingen står champagnen Bollinger och vinhuset Arvid Nordquist. Det är fjärde året tävlingen genomförs. Tidigare vinnarna är bl a vinprofilen i TV4 Åsa Wahlström och Susanne Krantz som undervisar i dryckeskunskap på Restaurangakademin.
Vinnaren benämns "Årets Lily” och får en studieresa till Champagne i Frankrike och en klassisk damcykel, som minne av en av champagnehisoriens legendariska personligheter Lily Bollinger och hennes flitiga trampande i vingårdarna.
- Det blev inte så mycket Champagne i uttagningen, så jag gissar det blir mera av den ädla drycken i finalen, säger Josefine.
BOO ERICSSON
023-476 34
boo.ericsson@daladem.se

Annons