Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

JO avslår deras anmälan om mansdiskriminering vid dödfödsel

Annons

I juni skrev DD om Anna Sporre och Olle Blomkvist som kämpar för föräldrars rättigheter efter att ett barn dödfötts.
Den anmälan de gjort mot försäkringskassan har nu resulterat i ett avslag.
- Men vi nöjer oss inte med det, säger Anna Sporre.

Paret reagerade efter dödfödseln av sonen Oliver på att försäkringskassan ger dem olika lång tid till bearbetningen. Anna tilldelades 29 dagar av försäkringskassan medan Olle bara fick 10 dagar. Könsdiskriminering menade Anna och Olle som JO-anmälde myndigheten. Men nu har de alltså fått svar, och det var negativt.

Regeringsformen

Avslaget kom enligt Anna Sporre med motiveringen att det inte är JO:s sak att utreda om försäkringskassans regler bryter mot lagen.
- Jag blev förvånad eftersom det på deras hemsida står att man kan anmäla myndigheter, säger hon.
I sin JO-anmälan refererade Anna Sporre till Regeringsformen med orden:
”Vidare framgår att lag eller annan föreskrift inte får innebära att någon medborgare missgynnas på grund av kön, om inte föreskriften utgör ett led i strävan att åstadkomma jämställdhet mellan män och kvinnor”.

Socialministern svarade

Socialminister Göran Hägglund har via brev fått ta del av Sporres åsikter. I sitt svar skriver han bland annat att han känner med paret och att han lovar att ha dem i åtanke i framtida diskussioner om försäkringssystemet. Något som känns glädjande tycker Anna Sporre.
Hon sätter också förhoppningar till det möte som representanter för spädbarnsfonden ska ha med socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson i höst. Spädbarnsfonden arbetar med frågan kring sorg och sjukskrivning och har enligt Sporre liknande åsikter som henne. Det Anna Sporre vill ha är i korthet:

Sjukskrivning i stället för föräldrapenning
- Vi vill få bort föräldrapenningen, eftersom det inte finns något barn att vårda. Det är bättre att bli sjukskriven direkt, och den ska vara individuellt satt, förklarar Anna Sporre.

Alla ska ha rätt till två månaders sjukskrivning vid dödfödsel
- Men känner man att man vill börja jobba tidigare, så ska man förstås få det, avslutar hon.

Annons