Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kapitalvaror har sålt sämre än vanligt i sommar

Annons

Kapitalvaror har sålt sämre än vanligt. Andra varor, som skor och kläder, har sålt ungefär som det brukar. Så sammanfattar Jan Norrgo, ordförande i Ludvika Köpmannaförening, sommaren.

- När det är lite oroligt på marknaden med räntor och så vidare så är det kapitalvarorna som strukit på foten, säger Jan Norrgo.
Med kapitalvaror menas bilar, husvagnar och andra stora investeringar.
- Folk vill avvakta och se var huslånen tar vägen och därför har kapitalbranschen inte haft det så bra den här sommaren, fortsätter han.

Normalt

Övriga ”sällanköpsvaror”, som kläder och skor, har sålt som vanligt i sommar.
- En del företag har också märkt att det varit lite mattare medan en del har haft det bättre än vanligt. Men sammantaget har det nog varit ganska normalt för en sommar, säger Jan Norrgo.
Vädret har varit upp och ned i sommar. Generellt sett kan man säga att fint väder är dåligt för försäljningen medan dåligt väder gör att folk handlar mer.
- Under en otroligt fin sommar så ligger folket på stranden istället. Men blir det sämre väder har folk inte så mycket att syssla med och då shoppar dom mer, säger Jan Norrgo.

Turister

Vädret i all ära, men turismen är ännu viktigare för handeln.
- Turister är duktiga konsumenter, det är en viktig grupp för handelsmännen, säger Jan Norrgo.
Turismen har varit som vanligt den här sommaren.
- Det brukar vara förvånansvärt mycket turister i lilla Ludvika. Det har varit fullt upp, precis som förra sommaren, säger Anna Jansson, turistvärdinna på Turistbyrån.

ANNA ENBOM

Annons