Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars Ramqvist på återträff i Högre allmänna läroverket i Ludvika efter 50 år

/
  • Stående fr.v.: Bengt Östberg, Torbjörn Åsberg, Rolf Björklund, Bengt Lagercrantz, Ove Johansson, Lars Sköld, Rolf Sjöberg, Lars Almgren, Lars Ramqvist.Sittande: Jan-Erik Högberg, Birgitta Stridh (Garfvé), Anita Bergström (Liljedahl), Kerstin Backström,

Annons

Det var många glada miner när studenterna på reallinjen på Högre allmänna läroverket i Ludvika återträffades 50 år efter studenten.
- Det är med värme i hjärtat jag återser det här gänget, sade före detta Ericsson-chefen Lars Ramqvist.

Hela 16 klasskamrater av 21 dök upp på Vasaskolans skolgård i går kväll. Först var det rundvisning på skolan, och sedan fortsatte gruppen upp till Högbergsskolan som byggdes i samma veva som klassen gick ut.
- Det var trångt på skolan, så vi gick i en grupp som fick flytta till skolan vid ASEA, berättar Jan-Erik Högberg.
Till nuvarande Vasaskolan gick de bland annat när det var dags för skrivning. Någon mindes ”den där förskräckliga Guernica-tavlan”. Picasso-tavlan ska hängt i skrivningssalen och tydligen gjorde det surrealistiska krigsmotivet inte prestationsångesten lindrigare.

Ingen på Kumla

En grupp damer som DD pratade med kunde konstatera att det gått bra för alla i klassen. Ingen hade hamnat på Kumla, utan i stället hade klasskamraterna gått och fått yrkestitlar som sjuksköterska, läkare, lärare, rektor och bergsingenjör. Och så var det Lars Ramqvist förstås.
- Fast på den tiden var han en vanlig liten skit, säger Kerstin Backström och skrattar.

”En ljus framtid”

För drygt 50 år sedan hade heller inte Grängessonen Lars Ramqvist några tankar på att klubba beslut i styrelserum.
- Geolog var det som låg närmast då, berättar han.
Några speciella besök i Grängesberg blir det inte i dag. Men Ramqvist berättar att han har en syster i Snöån. När han får frågan hur han minns skoltiden säger han:
- Man visste inte allt vad livet skulle ge. Men vi hade en ljus framtid vi som gick ut då, tänker Ramqvist.

Annons