Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Miljontals tyskar kommer att följa deras upprustning i tv"

Annons

De säljer sina hus i Tyskland, säger upp sig från jobben, och avvecklar sina företag
I går kom tyska familjen Kippes till Rämshyttans turistgård där de ska slå sig ner för gott.
Och den nedgångna turistgården ska de väcka liv i.
-- Det var många sömnlösa nätter innan vi beslutade oss för att ta steget, säger Angelika Kippes.

Rämshyttans turistgård ligger vackert vid sjön Rämen. Där i lugnet finns en fotbollsplan, en igenvuxen tennisbana, en egen liten skidbacke, badplats och ett bastuhus nere vid stranden. Ändå har stället stått och förefallit - tills nu.

Utvandrarna

För i går kom tyska familjen Kippes till Rämshyttan. Och nu ska turistanläggningen, där både Borg och V-Gurra spelat tennis, och där ABBA bott, rustas upp. Hela spektaklet ska miljontals tyskar i tv-sofforna följa i programmet Die Auswanderer - und unser neues Leben. Översatt till svenska: Utvandrarna - och våra nya liv.
-- Det finns ett oerhört intresse i Tyskland för folk som flyttar till nya länder, och vad som händer med dem sedan. Jag vet faktiskt inte varför det är så, säger en av killarna i tv-teamet.

Snart kommer första gästerna

Kai, Mariana, Josef och Angelika tar för köpesumman 3,5 miljoner kronor över turistgården med huvudbyggnad, och sex omkringliggande nya hus med lägenheter. Tolv av de 22 lägenheterna är redan beboeliga och i juni väntas de första gästerna från Tyskland dyka upp. De övriga lägenheterna och själva huvudbyggnaden får familjens son Kai som också är byggmästare gå loss på, med hjälp från de övriga i familjen.
Vad som händer med huvudbyggnaden är osäkert. Antingen rivs den och nytt byggs upp, eller så kommer stället att renoveras. De har i alla fall planer på att öppna en restaurang där.
-- Äntligen är vi i gång, säger Kai Kippes.

Flygande start

Byborna ska enligt uppgift vara mycket positivt inställda till det som nu händer med turistgården. En del ska också ha erbjudit sig att hjälpa till i arbetet. Nu ska familjen satsa på att locka hit tyskar och holländare.
-- Men också svenskar förstås, säger Kai Kippes.
Familjen lär hur som helst ha fått en flygande start i sitt nya land.

ANDERS BJÖRKLUND

Annons