Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Mindre stress och bättre klimat i Ludvika”

Annons

- Det är svårt att vara ifrån familjen, säger Salomon Kumar.
Som drifttagningsingenjör reser han mycket. Just nu är han i Ludvika där han blir upplärd inför olika projekt runtom i världen.

Salomon Kumar bor i ett lägenhetshotell mittemot ABB. Här har han ett litet rum och en hall med pentry. När han öppnar dörren till lägenheten, som är sparsamt inredd, bär han shorts och t-shirt. Han är öppen och trevlig. Däremot ingen pratkvarn - han ger korta, effektiva svar på mina frågor.

Bättre klimat

Han kom till Ludvika för en månad sedan. Här får han utbildning för att delta i projekt runtom i världen. Därefter kommer han att jobba i Kanada under en period.
Egentligen bor han i Chennai, tidigare Madras, i södra Indien. Det är en stad på över sex miljoner invånare med en temperatur på omkring 38 grader så här års. Han uppskattar att det är mindre föroreningar från trafiken och mildare temperatur i Ludvika.

Klimatet bättre

- Klimatet är bättre här. I alla fall på sommaren, hur det är under vintern vet jag förstås inte, säger han.
Han upplever arbetsklimatet som mindre stressigt.
- Vi jobbar hårt och projektet måste vara klart inom en viss tid. Men det är ingen som pressar oss här.Fritiden i Ludvika tillbringar han med att titta på filmer på Internet. Han umgås också med andra indier som jobbar på ABB i Ludvika. De lagar ris, curry och annan indisk mat tillsammans. Till sig själv kan han göra nudlar, som är praktiskt när man har ett minimalt pentry.

Träffar familjen

- Det brukar jag inte äta i Indien, berättar han.
Han reser mycket i jobbet. När han väl är hemma i Chennai försöker han träffa familjen så mycket som möjligt: mamma, pappa och en storasyster.
- Det är svårt att vara ifrån dem.
ANNA ENBOM

Mer läsning

Annons