Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Park fortsätter utbyte med Tyskland • Utan EU-bidrag till andra skolprojekt

/

Annons

Parkskolan i Grängesberg förutsätter elevutbytet med gesamtschule Niederwalgern nära Marburg i Tyskland. En grupp tyska tonåringar har i en vecka upplevt trevliga saker som att bo i Ursen, basta och svalka sig i sjön, se älgar, besöka Falu besöksgruva, gå i svensk skola samt bo i värdfamiljer i Grängesberg och Grangärdebygden.

Rektor Marie-Helene Abrahamsson ledde frågestunden på engelska på måndagsmorgonen, innan tyska gruppens hemresa, vad de upplevt under veckovistelsen. Vad är olika mellan länderna?
- Ni dricker inte så mycket läsk, utan mera mjölk, var ett (översatt) svar.
- Ni får säga förnamnen när ni tilltalar lärarna.
- Ni har fler sjöar och skogar.

Bastat och badat

Tyska eleverna var mycket nöjda över att ha bastat och hoppat i sjön vid vistelse ett par dygn mitt ute i skogen i Ulriksbergs IK:s klubbstuga vid Ursen. De såg fem älgar redan på resan från flygplatsen till Grängesberg. De har fiskat regnbåge och klättrat upp till utkikspunkten Predikstolen i Grangärde. En annan höjdare var besök vid Borlänges äventyrsbad Aqua nova.

En musiklektion

En musiklektion på Parkskolans med läraren Erik Nordström etsade sig fast som ett bestående minne. Efter bara en kvart hänge både tyska och svenska elever på och sjöng.
Utbytet startade för sisådär fem-sex år sedan. Båda rektorerna är bergfast överens om att fortsätta. Närmast ska de Parkskoleelever som varit värdar och ställt upp med husrum i en vecka få uppleva att besöka Niederwalgern i Hessen i maj 2009.

Inget treårsprojekt

Tyvärr har ett utvidgat samarbete bromsats upp av svenska EU-programkontoret för bidrag till internationell skolutveckling. Marie-Helene Abrahamsson:
- Vi var skolor i fem länder, däribland just gesamtschule Niederwalgern och vi, som sökte pengar till ett treårigt EU-projekt om hållbar utveckling. Spanska, engelska och Niederwalgernskolan fick pengar. Inte vi och inte den Rumänska skolan. Det är visst enormt många ansökningar just nu till svenska programkontoret så pengarna räcker inte.
- De övriga tre skolorna har hört i gång sitt samarbete. Vi gör ett försök till söka pengar från andra ställen, men det är inte lätt. Det behövs 50 000-100 000 kronor för att regelbundet kunna ha utbyten och redovisa till exempel grupparbeten.
- Det tyska skolutbytet ska vi ändå fortsätta med.
BOO ERICSSON

Annons