Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Peter Grünler vill köpa viner av solidaritet med Georgiens folk

Annons

Moderaten och förre lagmannen Peter Grünler, 80, menar att vi kan visa solidaritet med Georgiens utsatta folk genom att köpa landets vin.
- Äntligen ett georgiskt vin på Systembolaget, utbrast han i går efter påstötningar en tid hos bolaget i Ludvika.

Peter Grünler är Georgoienvän. Han tycker inte senaste kapitlet om forna sovjetrepubliken Georgiens inledande militära aktion i Sydossetien och Abchazien alls står i proportion till det efterföljande ryska övervåldet på Georgien, med flera flagranta folkrättsbrott.
Redan före krigskonflikten fanns nästan inga jobb i Georgien. Tidigare drack hela Sovjetunionen georgiska viner men efter konflikten om Abchazien går nästan inga georgiska varor på export till Ryssland. Den största marknaden bara försvann.

Hatobjekt

- Mitt hatobjekt George W Bush som gjort så många dumheter, att starta Irak-kriget på en lögn och så vidare, krävde Nato-medlemskap för Georgien, vilket naturligtvis var rena vansinnet, när man i stället borde ha ansträngt sig att skruva ner konfliktnivån, säger Peter Grünler.
- Mina sympatier ligger hos georgiska folket, som jag nu kan stödja här hemifrån genom att köpa vinet Saperavi.
- Jag tar två flaskor. Få se här står ... lagrat på ekfat ... passar bra till grillade rätter av gris, lamm eller nöt. Min erfarenhet är att georgiska vinter är rätt söta, men detta verkar vara av den strävare sorten.

Ensam flykting

Den pensionerade domaren i Ludvika tingsrätt och gymnasieläraren hustrun Annika blev för några år sedan väldigt engagerad i ett flyktingfall med georgiern David som vistades i Ludvika, men mådde mycket dåligt. David från Tbilisi hade kommit ensam till Sverige.
- David älskade Ludvika och Brunnsviks folkhögskola där han gick, säger Peter Grünler.
Grünlers bekostade en återresa där David fick gå hos en psykiatriker i ett halvår. Han blev bättre men inte bra. David dog hos vänner i Stockholm den 2 januari i år 28 år gammal.

Stalins födelsehus

De besökte den forna sovjetrepubliken Georgien förra året.
- Ett väldigt fint land. Vi åt god mat, gick på opera och trivdes där. Naturligtvis underbart att ha David med som tolk så vi kunde tala med folk, säger Peter Grünler.
- Som moderat är det kanske originellt att ha besökt Stalinhuset, men jag gjorde korstecknet innan jag gick in.
Stalin var georgier och hette Dzjugasjvili. Utanför hans födelsehus fanns en av få kvarvarande Stalinstatyer.

BOO ERICSSON
023-476 34
boo.ericsson@daladem.se

Annons