Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spendrups diskvatten spar olja • Provkörningen snart klar

Annons

Ett dovt, mekaniskt ljud och en svag lukt från bryggeriet på andra sidan vägen. Spendrups biogasanläggning, som byggdes för att avlasta Gonäs reningsverk, ska om några veckor efterbesiktigas.

Spendrups bryggeri förbrukar stora mängder avloppsvatten. Medelflödet är 75 kubikmeter per timme. Det kan jämföras med stora bassängen i Sporthallen, som rymmer 700 kubikmeter.
Det mesta avloppsvattnet är diskvatten. Spendrus diskar sin produktionsanläggning flera gånger om dagen.
- Vi håller ju på med livsmedel så det är noggranna bestämmelser, säger Peter Larsson, driftchef på Spendrups.

Expanderat

Förut gick Spendrups avloppsvatten direkt till Gonäs reningsverk. Men Spendrups expanderade och Gonäs reningsverk fick mer avloppsvatten än vad det klarade av att rena.
- Det kom till en punkt när vi hade svårt att klara våra utsläppsvärden, vi släppte ut mer än vad vi hade tillstånd till, säger Tommy Gärdeman, processingenjör för tekniska kontorets enhet Vatten och Avlopp.
Därför beslutade man att bygga ett reningsverk intill Spendrups. Det blev klart för provdrift i slutet av mars i år.

Bioreaktor

Reningen av avlopssvattnet sker i en bioreaktor. I bioreaktorn finns slam som innehåller bakterier vilka bryter ned organiskt material. I samband med nedbrytningen bildas biogas. Processen sker syrefritt.
Avloppsvattnet renas till 85 procent. Därefter skickas det vidare till Gonäs reningsverk där det renas fullt ut.

Efterbesiktning

Ingenjörer vid Läckeby Water AB har designat anläggningen, företaget har också ansvar för provdriften. Kommunägda GGAB har byggt den. Den 15 september blir det efterbesiktning. När efterbesiktningen är klar kommer Spendrups att ta över driften.

Sparar olja

Biogasen används till att driva en ångpanna i bryggeriet. Ångan används till produktionen och till att värma upp diskvatten och lokaler.
- Vi räknar med att biogasen ska spara mellan 200 och 300 kubikmeter olja om året, säger Peter Larsson.

ANNA ENBOM

Annons