Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spendrups inblandat i skadeståndskrav på tolv miljoner kronor

/

Annons

Kapsylen som sköt upp i ögat ledde så småningom till att hans företag gick omkull.
Nu kräver den 53-årige britten ett skadestånd på 12 miljoner kronor som ska täcka utebliven inkomst fram till pensioneringen.
- Jag vet inte att vi tidigare varit med om att någon skadats för att en flaska exploderat, säger Caroline Ekman, informationsdirektör på Spendrups.

Britten Shantilal Tosar befann sig i Stockholm på en tjänsteresa i augusti 2001 när en kapsyl från en Virgin Cola flaska som Spendrups tillverkat sprätte upp och skadade hans öga svårt.
- Ögat är okej nu. Han syn är 50 % nedsatt, men han kan egentligen inte jobba för blodtrycket mot ögat är högt och han går på regelbundna kontroller för detta, säger hans bror.

Ersättning till pension

Olyckan ska enligt brittens uppgifter ha fått stora konsekvenser för det företag han drev. Hans frånvaro efter olyckan ska ha lett till att han förlorade mycket viktiga kontakter.
- Hans företag gick omkull och i dag arbetar han inte. Han yrkar nu på ersättning fram till pensionen och han hade ett hyfsat välbetalt jobb, säger hans advokat Thomas Folestad.
Spendrups tillverkade flaskan genom en underleverantör. Ett tillverkningsfel ska ligga bakom olyckan.
- Spendrups har tagit på sig ansvar för olyckan, säger Thomas Folestad.
- Vi känner inte till att några fler flaskor ska ha exploderat, förklarar informationsdirektör Caroline Ekman.

Tvistar med IF

För att kompensera mannen har Spendrups tagit i anspråk sin ansvarsförsäkring hos försäkringsbolaget IF.
IF Skadeförsäkring å sin sida menar att skadan inte påverkat mannens förmåga att jobba i alls lika stor utsträckning som mannen vill hävda.
- Hittills har han väl fått ungefär 350 000- 360 000 kronor från IF. Det ska täcka men, förändrat utseende och en del utlägg som han har haft, berättar Thomas Folestad.
Förfarandet har tagit lång tid och först i våras tog IF sitt slutliga beslut om ersättning. Mannen har därefter haft 6 månader på sig att överklaga beslutet. Saken ska nu upp i Stockholms tingsrätt.
ANDERS BJÖRKLUND.

Mer läsning

Annons