Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tio personer mister jobben

/

Annons

Alliansregeringens budgetproposition innebar inga glädjande nyheter för de tio anställda vid Stiftelsen Föremålsvård i Grängesberg. I stället var den ett dråpslag som innebär att verksamheten i Grängesberg läggs ned och tio arbetshandikappade mister jobbet.
- Det krävs ett mirakel om verksamheten ska bli kvar, säger Ulf Daunfeldt, chef för stiftelsen.

Stiftelsen Föremålsvård har verksamhet i Kiruna, Grängesberg och Strömsund. I Grängesberg jobbar man med digitalisering av foton och uppdragsgivare är bland annat museer och kulturinstitutioner.
Verksamheten har emellertid ända sedan starten för ett antal år sedan varit minst sagt ”svajig”. Nedläggningshotet har hängt över de anställda mer eller minde under hela tiden.
- Jag har arbetat här i fem år och under den tiden blivit uppsagd två gånger och tre gånger har hot om uppsägning varit aktuellt, berättar Stig Fanth, en av de anställda i Grängesberg.

Utredning

Under hösten 2007 varslades de anställda i Grängesberg och Strömsund om uppsägning. I december, samma år, sköt emellertid staten till pengar vilket räddade verksamheten tillfälligt.
I samma ”veva” tillsatte staten en utredning som föreslog nedläggning av verksamheterna i Grängesberg och Strömsund.
Nu blir med stor säkerhet förslaget verklighet. Visserligen gick inte regeringen, i sin nyligen presenterade budgetproposition, fullt ut på det förslag som presenterades i utredningen. Men de pengar som Stiftelsen Föremålsvård beviljades räcker inte för verksamhet på alla tre orter. Kvar blir endast verksamheten i Kiruna.

Tragiskt

- Det handlar om brist på medel. Därför har vi nu hamnat vid vägs ände. Det är tragiskt och jag beklagar det djupt, säger Ulf Daunfeldt, chef för Stiftelsen Föremålsvård.
Ulf Daunfeldt menar att alltför få har ställt sig bakom Grängesberg och Strömsund i remissvaren till utredningen.
- Det är egentligen bara kommunerna i de båda orterna som har stått bakom Grängesberg och Strömsund, menar han.

Bittra

Ulf Daunfeldt kommer den 21 oktober att föreslå styrelsen för Stiftelsen Föremålsvård att verksamheterna i Grängesberg och Strömsund läggs ned.
Det var av naturliga skäl inga glada miner hos de anställda i Grängesberg. De sticker inte under stolen med att de är bittra på både politiker, styrelsen, fack och inte minst på den nuvarande regeringen, men även på den förra s-regeringen.
- Ända sedan starten har verksamheten varit ifrågasatt, vilket har inneburit att vi hela tiden har levt under en osäkerhet som många mått dåligt av, berättar flera av de anställda i Grängesberg som även poängterar att verksamheten handlar om riktiga och meningsfulla jobb som uppskattas av uppdragsgivarna.

Praktisera

De flesta av de anställda i Grängesberg har tio månaders uppsägning och ett par åtta månader. Det innebär att de har sin anställning kvar tills sommaren 2009. Men ingen Dala-Demokraten talade med räknar med att bli kvar så länge.
- Genom trygghetsstiftelsen har vi möjlighet att komma ut på företag och praktisera. Vi kan inte låta en sådan chans, att komma ut på företag och visa vad vi kan, glida oss ur händerna, menar Stig Fanth.
I övrigt befarar Stig Fanth och hans arbetskamrater att det kan bli svårt att få nya arbeten.

Annons