Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

- Utbildning för att göra kultur- och idrottsevenemang trafiksäkrare

/
  • Det kommer mycket folk till Skattlösberg under Dan Andersson-veckan. Då krävs att volontärer tar hand om trafiktillströmningen.FOTO:BOO ERICSSON

Annons

Under arrangemang som Dan Andersson-veckan och Finnmarksturen förändras trafikbilden på vägarna och parkeringar bildas där bilar annars inte brukar stå.
Trafiksäkerheten kan då bli beroende av de volontärer från föreningar och klubbar som befinner sig på plats.
Representanter för Vägverket och Dalarnas Idrottsförbund gjorde ett besök i Ludvika för att för första gången snacka trafiksäkerhet med klubbar och föreningar.

I ett pilotprojekt blev tio föreningar och klubbar inbjudna till en utbildningskväll för att snacka trafiksäkerhet. Bland klubbarna och föreningarna fanns blandat annat arrangörerna bakom Finnmarksturen, Ludvika stadslopp och Dan Andersson-veckan.
-- Till Skattlösberg kanske det kommer en 700 besökare och två hundra bilar på en kväll, sade Ylva Sellin från Kultur- och fritidsförvaltningen som bjudit in kulturföreningarna som närvarade.

Snabbt kaos

Om det inte finns en bra organisation kan snabbt kaos uppstå med möjlig trafikfara eller annan fara som följd. Ylva Sellin minns sjukdomsfall då utryckningsfordon inte kunde komma fram på grund av alla bilar.
-- Vi hoppas kunna genomföra en sådan här utbildning varje år framöver. Det kommer nya evenemang och nya volontärer, tänker Ylva Sellin.

Olika frågor

Bo Lönegren, sakkunnig i trafiksäkerhetsfrågor på Vägverket sade så här:
-- Vi vill ge en bild av hur man ska se på trafiksäkerhet - var händer olyckor och så vidare.
Dalarnas Idrottsförbund, SISU Idrottsutbildarna och Vägsektorns utbildningscentrum på Vägverket har tagit fram utbildningen som nu testas på föreningarna och klubbarna i Ludvika.
-- Arrangörerna kanske inte vet var de ska vända sig i vissa frågor. Det kan vara kommunens gatuingenjör i vissa beslut och länsstyrelsen i andra beslut, sade Peter Hoxell konsulent på Dalarnas Idrottsförbund.

ANDERS BJÖRKLUND
anders.bjorklund@daladem.se

Mer läsning

Annons