Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vann rond ett - slipper läggas ner nu • Fortsatt utredning

Annons

Tvåhundra låg- och mellanstadieelever släppte jublande varsin ballong till väders klockan 12 på torsdagen. Marnässkolan festade med ballonger, rulltårta, saft och ett gott humör att det senaste beskedet lyder att skolan får vara kvar.

- I våras blev Marnässkolan utpekad av social- och utbildningsnämnden att utredas över sommaren om den skulle läggas ner 2009 och eleverna flyttas till Kyrkskolan, säger rektor Mikael Fältsjö.
Han är på plats för att fira trots att han är föräldraledig och bär lilla Julia 1,5 år på armen. Han har en månad kvar innan han flyttar som rektor till Hushagsgymnasiet i Borlänge.

Rädda byskolor

Då gällde enligt nämnden att till varje pris rädda byskolor när elevantalet sjunker. Föräldraföreningen på Marnässkolan reagerade då elevutvecklingen visade stabila runt 200 elever i många år framöver på deras skola. De började agera. Före midsommar hölls ett stormöte i matsalen med inbjudna politiker.

Inte läggas ner

I augusti kom så en skolutredning signerad Barbro Nystedt och Annicke Andersson som visade på många möjliga skolscenarier, men där det särskilt nämndes att Marnässkolan inte var nedläggningshotad.
Därefter har vice nämndsordförande Kjell Stenberg, s, sagt att ingen skola ska läggas ner 2009, men ingen skola är heller friad i den översyn med sikte på långsiktighet som startats då elevantal sjunker på många håll
- Elever, personal och föräldrar är glada över att Marnässkolan överlevt rond ett. Därför firar vi i dag, säger Mikael Fältsjö.

Utreds mera

- Men jag tror att Marnässkolan kommer att utredas mera. Det är precis så som Mikael säger som vi känner; vi har överlevt rond ett, säger vikarierande rektor Ann-Katrin Bohman
Ett gäng elever sitter tätt intill varandra med rulltårta på fat och saft i muggar. Har de hört i skolan eller hemma att deras skolan ett tag skulle utredas för nedläggning?
- Nää, inte mycket.
- Vi tycker bara det är bra att skolan inte ska bort, säger Alma.
Ballongerna var då sedan ett par minuter bortflugna i fjärran.


BOO ERICSSON

Annons