Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vård- och omsorg måste hålla budgeten • ”Ingen avskedas”

Annons

Färre platser på äldreboenden och färre personal. Det blir en konsekvens av Vård- och omsorgsförvaltningens besparingar för att hålla årets budget.

Vård- och omsorgsförvaltningen har hittills i år överstigit sin budget. Det beror till stor del på ökad personalkostnad, antalet vårdtagare har minskat medan personalstyrkan har varit densamma. För att spara in pengar kommer förvaltningen att bland annat dra ned på personal och antal boendeplatser.

Äldreboende

Äldreboendet Granliden ska minskas med sju boendeplatser. De kommer också att dra ned på undersköterskor motsvarande drygt fem årsarbetare, en sjuksköterska och en halv assistent. Äldreboendet Solgärde kommer att minskas med sex boendeplatser och dra ned på undersköterskor motsvarande tre årsarbetare. Också äldreboendet Milan och demensboendet Skogen kommer att dra ned på personal.

Hemtjänst

Hemtjänsten i Sunnansjö, hemtjänsten i Fredriksberg och Säfsgården har också överstigit budgeten. De kommer att se över och försöka effektivisera bemanningen. Även LSS, som bland annat tillhandahåller personliga assistenter, har överstigit sin budget.

Inget avsked

På grund av neddragningarna kommer förvaltningen att kunna hålla budgetramarna för 2008. Det tror Vård- och omsorgsnämndens ordförande Britt Marinder.
- Även om det är mycket pengar i budgetunderskott så är det inte mycket i förhållande till verksamhetens storlek, säger Britt Marinder.
Hon tror inte heller att minskningen av boendeplatser och personal kommer att innebära någon större katastrof.
- Vi har boendeplatser över. Vi har också hög omsättning på personal så ingen kommer att avskedas, säger hon.

Budget

Vård- och omsorgsförvaltningens budget för år 2008 är 412 miljoner kronor. Nästa års budget blir 426 miljoner kronor. Det bestämdes vid Vård- och omsorgsnämndens sammanträde i onsdags.

ANNA ENBOM

Annons