Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vi kräver Björnpass för skott mot björn” säger en jaktledare

Annons

Tolv jägare i Säfsen tog chansen att skjuta upp för Björnpasset när tillfälle erbjöds. Någon organiserad renodlad björnjakt tycks det ändå inte bli i denna sydvästra del av Dalarna när björnen i dag, den 21 augusti, blir lovlig byte. 35 björnar får fällas.
- Vi jagar bara björn i händelse att något blir kvar av kvoten till älgjakten, säger Säfsbyns jaktledare Mats Persson.

Tolv personer har utbildat sig till björnjägare, men det är inte troligt att det organiseras någon renodlad björnjakt lokalt i Säfsen i år.
- Chansen är nog minimal att björnjakt skulle leda till någon nalle. Men det blir mer och mer björn så man kan väl säga att vi håller på att förbereda oss, säger Mats Persson.
Han är jaktledare i Säfsbyns älgjaktlag. Laget har beslutat, om björnjakten ännu pågår när årets älg-jakt går i gång den 13 oktober, att den jägare som tänker avlossa skott mot björn måste ha Björnpass.

Väl förberedd

Björn är ett helt annat vilt än till exempel älg. Björnen har ett litet vitalt träffområde och felmanöv-rar/dåligt skott kan leda till svåra olyckor.
Ett björnmöte kan komma plötsligt och den som tänker skjuta behöver vara väl förberedd. Där kommer övningarna Björnpassets snabbare skytte ger väl till pass. Den som genomgår utbildningen får också lära sig att efter skott mot björn alltid tänka på att omedelbart repetera in ett nytt skott i bössan.

Många björnrapporter

Uppskattningsvis finns ett tiotal björnar i Säfsen. En sköts för två år sedan när han förirrat sig in i en kohage i Markusfallet, vid Tyfors. Vid Smalsjön krockade en bilist med en björn. Tiotals björnrapporter förekommer från Säfsbygden per år. Främst ses björn av jägare under älgjakten.
- Från vårt älgjaktsområde har vi rapporter i år om björn vid Säfstjärn och vid Majatjärn.
Är det sant har björn varit ända framme vid turisternas populära put-and-takefiskevatten nedanför stugbyarna, säger Mats Persson.
Jan Magnil jagar älg om höstarna i Tyforslaget:
- Jag kommer inte att gå ut för att jaga björn även fast jag har Björnpasset. Men kunskaperna om björn måste vi ha som ska träna våra hundar inför älgjakten. Vem vet vad ett ståndskall gäller. Man får vara beredd då på ett björnmöte...

Vill testa

Jan Magnil klarade av den snabbare upp skjutning som Björnpasset kräver. Älgbössan 6,5 mm hänger som säkerhet på axeln när han nu ska träna jämthunden Lova, 5.
- Jag behöver lite grövre kaliber innan jag skulle vilja testa björnjakt. Men man kanske inte ens pallar att skjuta utan får björnfrossa, säger Magnil.
Han har aldrig sett en björn. Andra passkyttar i Tyforslaget har dock haft björn på så nära avstånd som 30 meter under älgjakten.
BOO ERICSSON
023-476 34
boo.ericsson@daladem.se


Annons