Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ludvikabarn på polisanmälda boendet Oasen i Småland

Annons

Våld, misshandel, och inlåsningar i ett så kallat ”time out”-rum.
Det småländska barnhemmet Oasen har polisanmälts efter att under flera år ha använt sig av våldsam bestraffning mot barnen.
Nu visar det sig att Ludvika kommun hade barn placerade på boendet i februari när kritiken kom.

I söndags kunde TV4-programmet Kalla Fakta berätta om hur barn som varit placerade hos barnhemmet Oasen i Småland utsatts för våld och inlåsningar – i något fall i flera dygn. Redan förra veckan riktade Socialstyrelsen skarp kritik mot hemmet och nu har det även kommit en polisanmälan mot dem eftersom man menar att de metoder personalen använt sig av är olagliga.

Händelsen har orsakat stora reaktioner runt om i landet, och ett flertal kommuner har avslutat samarbetet med barnhemmet. Nu visar det sig att även barn från Ludvika kommun fanns på boendet när kritiken kom.
– Redan i februari fick chefen som är ansvarig för såna här placeringar veta att det kommit kritik mot Oasen. Vi hade placeringar vid den tidpunkten, och utifrån det som kom upp fick man sedan prata med dem som fanns där, berättar Camilla Hofström som är avdelningschef för kommunens individ- och familjeomsorg.
– Jag vet inte detaljerna, och kan inte uttala mig mer om just det. Ludvika är en liten stad, och sånt här är känsligt.

Hon kan därför inte svara på om den aktuella personen finns kvar på hemmet än i dag. Men hon säger att de inte är speciellt oroliga i dagsläget.
– De placeringar vi har haft där har alla haft sin familj med sig. De har även varit där helt utifrån att de själva ville få den hjälpen.
– Men den kritik som har kommit är självklart oerhört allvarlig. Och utifrån den aspekten kan jag säga såhär –att skulle det bli en situation där vi behöver placera någon innan det kommer ytterligare besked så skulle vi inte välja just Oasen. Vi kan inte riskera någonting utan avvaktar tills utredningen är klar.

Länet har tidigare haft gemensam upphandling när det kommer till just den här typen av boenden. Men när det avtalet löper ut i slutet på året ska Ludvika kommun själva besluta om vilka som ska användas framöver.
– Det är klart att det här påverkar. Beroende på hur det hela slutar så finns absolut risken att det inte blir något framtida ramavtal med just Oasen.

Agnes Fäldt/DT