Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lukas Pawelec utbytesstudent från Polen

I onsdags kom han för första gången till Falun och Högskolan Dalarna.
Nu väntar en termins studier i engelsk språkvetenskap som utbytesstudent.
- Jag ser fram emot den här terminen. Sverige är en plats där jag kan finna mig själv, säger en nöjd Lukas Pawelec.

Resan från Polen gick via Göteborg, tåget mot Katrineholm blev försenat och de fick ta vägen över Stockholm.
- Den svenska järnvägen är fantastisk, så trevlig och hjälpsam personal. Jämfört med den polska järnvägen är detta himmelen, säger Lukas Pawelec.
Att studera i Sverige finns det flera anledningar till.
Dels gillar Lukas Pawelec de skandinaviska länderna som han tycker är lugna och rofyllda, dels har han hört att man här i Sverige inte bara kan luta sig tillbaka under studietiden utan att man måste delta och visa vem man är.
Något Lukas Pawelec tycker är viktigt för att ha framgång i sina studier. Han ville också komma till ett svalare klimat än Polen istället för till Cypern eller Spanien som annars många polska studenter föredrar.

Gillar svensk musik

- Dessutom gillar jag svensk musik, framförallt death metal och det svenska bandet Diablos Swing Orchestra vars engelska skivor finns i Polen, säger Lukas Pawelec som också gillar Kent.
Som utbytesstudent inom utbytesprogrammet Erasmus tillhör Lukas Pawelec det polska universitetet The John Pauls Catholic University i Lublin. De svenska studierna kan han sedan räkna in i sin polska examen. Lublin, i sydöstra Polen är också hans hemstad där han har föräldrar som hjälper till med pengar under tiden i Falun.
- Från mitt polska universitet får jag 390 Ä i månaden och det räcker till hyra, internet och lite mat, säger Lukas Pawelec.
Rummet i studentkorridoren kostar 2 313 kronor i månaden. Men maten är dyr, särskilt brödet, i genomsnitt 30 procent dyrare än i Polen.
Det blir nog bara en termin här i Sverige. Men Lukas Pawelec hoppas hinna lära sig svenska under tiden.
- Det svenska språket är fint att lyssna på, så melodiöst, säger Lukas Pawelec med ett leende.

Camilla Sellergren
023-475 29
camilla.sellergren@daladem.se