Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Lungsjöån akut hotad”

Annons

En grupp falubor, leksingar och rättvikare besökte häromdagen området vid Lungsjöån tillsammans.

De önskar ett moratorium för skogen i området.

Gruppen besökte naturreservaten Gräsberget och Granåsen och tittade också på de avverkningar som nu inletts och förmodligen kommer att förstöra stora delar av det levande skogslandskapet, som fortfarande fungerar för de många arter som finns kvar där.

Själva livsnerven Lungsjöån är också akut hotad.

Alla deltagare konstaterade att denna delvis okända pärla har höga naturvärden med många kulturlämningar och en stor potential att utvecklas till ett viktigt friluftsområde. Vattenkraftsutbyggnad och massiva avverkningar av skogen nära ån hotar att spoliera dessa värden.

Hela detta vidsträckta område är en riktig pärla med skön vildmarkskaraktär.

Gruppen önskar ett moratorium – ett tillfälligt stopp – för avverkningarna av skogen i Lungsjöånområdet, tills man inventerat och vet vilka natur- och kulturvärden som finns här och att man snarast från kommunerna inbjuder till diskussioner om att bilda ett biosfärområde.

Margareta Wikström