Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lurade dement på kvinna 70 000 kronor

En kvinna från södra Dalarna döms för att lurat av en dement kvinna 70 000 kronor. Den dömda kvinnan arbetade inom hemtjänsten på annan ort bland annat hemma hos den dementa kvinnan.
Hon döms för grovt bedrägeri till villkorlig dom och dagsböter på sammanlagt 8 800 kronor.

Hon ska också betala 70 000 kronor plus ränta i skadestånd till kvinnan.
Den dömda kvinnan ingick i en hemtjänstgrupp. Hon var en av dem som hjälpte den dementa kvinnan i hennes hem. Hon var alltid ensam hemma hos henne.
Den dementa kvinnan hade ett Visa-kort som var kopplat till ett bankkonto. Hemtjänsten använde kortet för att bland annat handla mat. Hemtjänstkvinnan fick koden och använde kortet. Efter bara en månad skulle hon ta ut pengar till den äldre kvinnan och behöll då 1 000 kronor själv. Sammanlagt tog hon ut över 100 000 kronor med den andra kvinnans Visa-kort.
Hon hävdade dock att en del av pengarna fick den äldre kvinnan. Domen omfattar de 70 000 kronor hon erkänt att hon tagit. Pengarna använde hon bland annat till att köpa möbler och betala räkningar.
Kvinnan plockade ut pengarna, mellan 1000 och 10 000 kronor per gång, under fem månader.
Det hela avslöjades då den dementa kvinnans kontaktperson inom hemtjänsten skulle handla mat och hon inte kunde betala med Visa-kortet. Ett kontoutdrag visade att saldot stod på minus.

Falu tingrätt bedömer bedrägeriet som grovt eftersom den dementa kvinnan led av tilltagande demens och den yngre kvinnan var anställd för att hjälpa henne.
Domstolen konstaterar också att det inte varit plötslig impulshandlingar eftersom den nu dömda kvinnan under lång tid använt Visa-kortet.
När bedrägeriet upptäcktes sa den nu dömda kvinnan upp sig från sitt arbete inom hemtjänsten.

Eva Högkvist
eva.hogkvist@daladem.se