Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lyckad integrationssamverkan i Borlänge

Att arbeta på återvinningscentralen i Borlänge har hjälpt många att återvinna sig själva.

I alla tider när människor fått lov att fly har det också funnits människor som hjälpt till att utveckla strukturer för att förbättra livet för nyanlända medborgare. Det kan vara allt från den första hjälpen; tak över huvudet, en bit mat och hjälp med språket. Borlänge Energi driver ett integrationsprojekt som också hjälper invandrare att få det första jobbet.

– I vårt samarbete med Arbetsmarknadsenheten i Borlänge kommun och Ta Till Vara har vi under fyra år, varje dag sett exempel på hur människor från andra länder fått tillbaka självförtroendet, berättar Christian Olhans, avdelningschef på Borlänge Energi.

– Ordet för dagen är återanvändning. Det är ett EU-direktiv. För att klara det uppdraget måste flera aktörer i samhället och i en kommun samverka, säger Olhans. Jag tycker vi lyckats med det genom att engagera människor. Utmaningen för oss är att separera sådant som skall brännas upp med möbler, kläder och andra prylar som går att återanvända. För att klara den hanteringen har vi anställt extra personal och framförallt invandrare eller nysvenskar.

För den som inte bott i Borlänge och i Sverige så länge är det en tuff skola att kommunicera med kunderna på återvinningscentralen och ta reda på om de har produkter som går att återanvända.

– Att vara placerad i en sådan offensiv situation påskyndar inte bara det svenska språket utan även förmågan att fungera socialt. Målet är att de nysvenskar som kommer till oss ska vara anställningsbara efter ett år, antingen här eller på annan arbetsplats, fortsätter Olhans.

Förra året levererade återvinningscentralen 70 ton till Ta Till Vara. Det mesta gick att reparera och använda igen. Omsättningen är stor och ryktet sprider sig i regionen. Fler och fler aktörer söker sig till Ta Till Vara med saker och ting och sopberget minskar ju mer som kan återanvändas.

Borlänge Energi har under fyra år sett 15 personer med invandrarbakgrund växa i projektet. Just nu arbetar sex somalier med återvinning i Borlänge. En av dessa är Abdi Nur som kom till Borlänge från Somalia för tio år sedan.

– Jag har varit här i två år och lärt mig jättemycket om det svenska samhället och om språket. Det är det viktigaste av allt, språket och hur livet fungerar i Borlänge. Hade jag inte fått jobba hade jag inte pratat så bra svenska i dag, även om jag gått i skolan, säger Abdi Nur.

– Min erfarenhet är också att de nysvenskar som jobbar hos oss tar bort både fördomar och rädslor vi svenskar har om invandrare, berättar Sven Sandström, biträdande enhetschef på Arbetsmarknadsenheten.

Samarbetet Borlänge Energi och Ta Till Vara har fått stor uppmärksamhet. Flera kommuner pratar dock om en viss tröghet kring administration, anställning, ansökningspapper och regelverk. Vad som efterlyses är större frihet. Att förebygga diskriminering och främja tolerans och öppenhet måste gå hand i hand med en vettig arbetsmarknadspolitik och enklare regelverk som gör att fler kan komma i riktiga jobb.

Moderaternas partisekreterare, Tomas Tobé är imponerad av samarbetet Borlänge Energi och Ta Till Vara.

– Hela samhället står inför utmaningen att få en bättre integration. Det här är ett bra exempel på hur olika aktörer kan jobba. Får vi till större flexibilitet mellan kommun och arbetsförmedling kan vi komma att få se liknande goda exempel som i Borlänge. Ska vi vara självkritiska är det nått vi borde ha tagit tag i mycket tidigare.