Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lyckade insatser vid problemområde – "Nu kan närboende sova om nätterna"

Boende i området kring Dalahästens handelsområde i Avesta har länge störts av bus och stök, men efter kommunen och polisen genomfört ett medborgarlöfte ska det nu ha blivit betydligt lugnare i området.

Det var i december förra året som kommunen tecknade medborgarlöftet med polisen. Det gjordes efter flera rapporter om störningar från motorburna fordon och trafikbrott vid Dalahästens handelsområde. Störningarna ska ha varit så pass stora att en del boende funderade på att flytta från området.

Läs också [+]: Inga framsteg i upprustningen av Dalahästen – Kommunalrådet: "Det är en viktig symbol för Avesta"

Under december och januari har polisen och kommunen genomfört aktiviteter inom medborgarlöftet, där den största prioriteten har varit att skapa en dräglig situation för de boende i området.

- Insatsen har fallit ut väl, nu kan närboende sova om nätterna. En stor del av framgången har varit den samverkan som skett mellan närboende och motorintresserade ungdomar, säger Thomas Nordström, kommunpolis i Avesta-Hedemora i ett pressmeddelande från Avesta kommun.

Kommunen skriver i pressmeddelandet att motorintresset i kommunen är stort, och att ungdomarna uttryckt att det finns få bra träffpunkter för motorintresserade.

- Kommunen tycker det är viktigt möta upp ungdomarnas intresse på ett bra sätt. Kommunen vill därför stödja och hjälpa motorintresserade som vill starta upp förening, vilket också framgick i det nya löftet, säger kommunalrådet Lars Isacsson i pressmeddelandet.

En annan del av löftet var att identifiera de personer som missköter sig och i vissa fall kontakta vårdnadshavare. Enligt kommunen är det enda som återstår i medborgarlöftet nu att den privata markägaren ska förbättra skyltningen i området.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här