Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lyckan går att köpa till ett högt pris

Annons


Bortsett från det allvaret tror jag majoriteten av dalfolket rycker på axlarna åt den så kallade skandalen, åt debatten om hästköttets vara eller icke vara. De flesta kullor och masar jag känner älskar vickning med några skivor äkta Gustavskorv på smörat Vikabröd.
Man skulle kunna tro att även Radiotjänst skämtar ibland. Myndighetens lagtolkning, att alla ägare av en dator, surfplatta eller smart telefon med internetuppkoppling ska betala tv-avgift, är dock fullaste allvar. Det blir intressant att ta del av domstolens bedömning när frågan prövas framöver.

Av stort konsumentintresse är också regeringens pågående utredning om Allmänna Reklamationsnämndens verksamhet.
Myndighetens beslut i konsumenttvister är inte bindande utan enbart en rekommendation. Detta tar en tredjedel av de anmälda företagen fasta på och struntar i vad ARN kommer fram till.
Utredningen ska därför titta på tänkbara åtgärder för bättre följsamhet av besluten. Utredaren ska även ta sig en funderare om det går att göra besluten bindande i framtiden.

Apropå beslut har svenska hushåll aldrig tidigare konsumerat så mycket som idag. Hela 1620 miljarder lägger vi på konsumtion, enligt Konsumtionsrapporten som ges ut av Centrum för Konsumtionsvetenskap (CFK), Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. De största utläggen står boendet för. Transporter och mat hör också till de stora kostnaderna.
Vad är det då som får oss att öka vår konsumtion för varje år som går? Håll i er nu. Färsk forskning visar att konsumtion leder till ökad lycka, livstillfredställelse och välbefinnande. Ju mer vi konsumerar, desto mer tillfreds och välmående tycks vi vara.

Det som gör oss mest lyckliga är konsumtion av utlandsresor och andra upplevelser. Lyckliga blir vi också av att konsumera till andra, exempelvis gåvor och välgörenhet. För det tredje blir vi lyckligare av att köpa mat.
I Sverige tycks njutning gå före det dåliga samvetet. Vi fångar dagen och gärna genom konsumtion. Vi fortsätter flyga långt på semestern och äta stora stekar trots att det krockar med medvetenheten om en hållbar utveckling. Det går alltså att köpa sig lycklig men till ett högt pris.

Veronica Lidman Ek
Konsumentjuridisk rådgivare

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv insändare Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv insändare Skriv debattartikel