Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lyssna ekumeniskt - även till Afrika

Snart är Mekane Yesuskyrkan i Etiopien Lutherska Världsförbundets, LVF, största medlemskyrka och inte längre Svenska kyrkan. Det beror på att den etiopiska systerkyrkan växer, till skillnad från Svenska kyrkan.

Under ett antal år innan kyrkomötesbeslutet 2009 om två parallella synsätt på äktenskapet i Svenska kyrkan - det traditionella och i Bibelns skapelseordning förankrade mellan man och kvinna som bärare av nytt liv samt det nya könsneutrala mellan enkönade par – varnade Mekane Yesuskyrkan för splittring inom den världsvida lutherdomen.

På goda grunder ser och inser den etiopiska kyrkan äktenskapets grundläggande roll för kyrkans och samhällets fortbestånd utifrån skapelseteologin om att Gud skapade människan till man och kvinna och att denna unika och komplementära relation är den som för människolivet vidare till nya generationer.

Därför vädjande man till LVF om en tankepaus, teologisk reflexion samt att inget beslut skulle fattas inom ett antal år för att ge tillfälle till att ömsesidigt mer lyssna till varandra, något kyrkomötets majoritet 2009 inte brydde sig om.

Följden har blivit att Lutherska Världsförbundet nu hamnat i sin sannolikt allvarligaste kris sedan bildandet för 66 år sedan i Lund.

Så går det då vårt gemensamma ekumeniska ansvar, att lyssna till och visa hänsyn för andra kyrkor, förbises. Svenska kyrkan äger inte den kristna tron ensam utan är ju en del av något mycket större, på hemmaplan i Sverige liksom internationellt, nämligen den världsvida ekumeniska trosgemenskapen med andra kristna trossamfund.

Kyrkomötets majoritet borde mycket mer lyssna på och ta intryck av detta faktum, av att vi har relationer till systerkyrkor, inklusive de på södra halvklotet som i Afrika, de som växer och drar till sig nya generationer för den kristna trons sak, detta på ett sätt vi har all anledning att lära av.

Lennart Sacrédeus, ende ledamoten i Kyrkostyrelsen i Svenska kyrkan från Västerås stift, nomineringsgruppen Kristdemokrater för En levande kyrka (KR).

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel