Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lyssnar du på oss, Peter Hultqvist?

Barack Obama har varit till Sverige, Edward Snowden har fått tillfällig asyl i Ryssland och försvarsutskottets ordförande Peter Hultqvist (s) gillar FRA, som i sin tur tycks gilla den amerikanska underättelsetjänsten NSA.

Detta framkom när den brittiske journalisten och underrättelseexperten Duncan Campbell häromdagen hävdade, inför ett något häpet utskott i EU-parlamentet, att Sverige under kodnamnet Sardine i allra högsta grad är involverat i västvärldens omfattande avlyssnings och underrättelseverksamhet.
Alltså den del som NSA leder och Snowden avslöjade.

Man kan nog med fog säga att upptäckten och vidden av den här verksamheten har visat sig och kan betraktas som historiens största och mest omfattande angrepp på företag, folkvalda och enskilda människors intigritet och medborgerliga fri och rättigheter. Vi är många som har uttryckt en önskan om att Edward Snowden skulle kunna erbjudas politisk asyl I Sverige. Tystnaden kring det önskemålet har varit kompakt.
Vi börjar nu förstå varför.

Relationen Sverige – USA och FRA:s roll i amerikansk underrättelseverksamhet skulle naturligtvis störas av ett sådant erbjudande/möjlighet.
Sverige har helt enkelt blivit en lydstat till USA och kan inte längre agera självständigt i utrikespolitiska frågor.
Risken att Storebror blir arg är uppenbar.
Åter till Borlängesonen och försvarsutskottets ordförande Peter Hultqvist roll. Världspolitiken får ju i sin förlängning nästan en lokal prägel genom Peter Hultqvist politiska position och de senaste dagarnas avslöjanden om Sveriges roll som kodnamn Sardine i något som sedan länge blivit världshistoriens största spionhärva.

Därför skulle vi vilja ställa två frågor till försvarsutskottets ordförande:
1. Spionerar du på oss Peter Hultqvist?
2. Vad är nyttan med FRA:s samarbete med NSA?

Leif Lindström (v)
Gruppledare Borlängevänstern
Rikard Rudolfsson (v)
Ordförande Borlängevänstern

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel