Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

M öppnar upp för surrogatmödraskap

Annons

Moderaterna öppnar upp för ett reglerat surrogatmödraskap och vill också att regeringen lägger fram förslag för att se till att de barn som redan finns i Sverige omfattas av lagstiftning.

Det är inget man kan blunda för, antalet som kommer till på det här sättet växer för varje år. De behöver trygghet i lagstiftningen, säger Jessica Polfjärd, gruppledare för M i riksdagen.

Rättsliga oklarheter finns exempelvis kring vårdnadshavare, rätt till föräldrapenning och vad som gäller vid sjukdom och olycksfall.

Det finns också människor som inte har möjlighet att få barn på naturlig väg och där surrogatmödraskapet skulle vara en väg för dem att bli föräldrar, säger Jessica Polfjärd.

Nyligen kom en utredning fram till att altruistiskt surrogatmödraskap - utan pengar inblandat - inte ska tillåtas i Sverige. Risken att kvinnor pressas till att bära ett barn åt någon annan anses för stor.

Utredningen är nu ute på remiss, därefter ska regeringen ta ställning i frågan.