Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Magi ur halmstrån

När tiden i rask takt lackar mot traditionella julkärvar och halmbockar i all sin prydnad kan det vara en god idé att göra en avstickare till Dalarnas museum för att där möta magiska alternativ formade ur bångstyriga halmstrån.

Annons

Halmens magiAnita Karlsson Lászlo Takács Anneli Wallin Dalarnas Museum
Stigaregatan 2-4 Falun 27 nov - 12 jan 2014

Det är ingen hemlighet att halm historiskt sett alltid spelat stor roll i samband med julfirandet. Under julbakat bröd lades halmstrån i vackra mönster. Eller i bryggkärlet för att sila drickat. Eller direkt utstrött på golvet. Och för att signa både huset och maten tillverkades halmkors.

Anita Karlsson, Leksand, har utvecklat egna modeller med hjälp av gamla tekniker. Här visar hon konstverk i flätad och knuten halm. Helst i äldre sorters vete med längre strån och ax i olika färger och former. Som dekoration mixar hon kottar, växter, bast, pärlor och band.

Anneli Wallin, Mora, både utmanar och oroar i sitt skapande - i en sorts slöjdens egen förgänglighet. Den kan tillåtas spåra ur - eller bli hur bra som helst. Tolkningsrätten överlämnas med varsam blick till betraktaren själv. Konstnären experimenterar lustfyllt. Halmkronorna skall ses som rena fruktbarhetssymboler - för säkerhetsskull garnerade med ägget på toppen.

Lászlo Takács, Långshyttan, formar alltid med sju strån. De symboliserar de fyra sädesslagen. Det femte är moder jord. Det sjätte Gud Fader och det sjunde människan själv. Lászlo Takács,ungrare till börden, arbetar med färsk halm. Det ställer krav och för att tämja stråna vaxas de med egentillverkad salva av kallpressad linolja och bivax. Halmarbetena har en genuin ungersk touch.

Staffan Björklund
staffan.bjorklund@daladem.se