Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Magnus tog monsterlax i Ljungan

Magnus Fagerström från Bergsjö var ute för att ta havsöring när något annat fastnade på kroken.
– Det kändes som att dra upp en liten folkvagn berättar en glad flugfiskare.
Laxen på 127 cm och runt 25 kg kan vara den största som flugfångats i Ljungan.

Ljungan har länge ansetts som ett av Sveriges bästa vatten för havsöringsfiske. Otaliga är de stora fiskar, havsöring men också lax som dragits upp från det strömmande vattnet som mynnar ut i Njurunda.

38-åringen Magnus Fagerström från Bergsjö, som har fiskat så länge han minns, besökte Ljungan i fredags för att fånga havsöring och skola in fiskekamraten Tobias Jansson från Gnarp i konsten att fiska med tvåhandspö.

Det visade sig bli en lyckad tur.

– Jag fiskar ganska mycket i Ljungan, berättar Magnus. Vi stod vid vattenverket i nedre delen och sökte kontakt med havsöring men plötsligt tog det stopp.

En kamp började som inte tog slut förrän efter cirka 40 minuter då Magnus kunde landa den 127 centimeter långa vildlaxen.

– Jag ropade till Tobias att det kändes som att dra en liten folkvagn, så tungt var det, säger Magnus.

Det ska inte gå att ta en så stor fisk med den utrustning han använde menar Magnus. Spöet på 12,7 fot i klass 7 är byggd för stor fisk, men inte i den här viktklassen.

– Vi hade en våg med oss men den gick inte mer än till 10 kilo, förklarar Magnus. Det blir lätt så mycket prat om vikter men jag har sagt i helgen att laxen vägde plus 25 kg. Jag fick ta i ordentligt med arm-vågen för att lyfta.

Det är en ödmjuk fiskare som berättar om fiskestunden och rekordfångsten.

– Jag har fått gratulationer, sms och e-post hela helgen. Och det är flera som tror att det är den största flugfiskefångade laxen i Ljungan, kanske i hela Sverige. Det är jätteskoj men för mig är det i första hand en bonus-fisk, säger Magnus Fagerström.

Och rekordlaxen är utsläppt i Ljungan igen till lycka för nya fiskare.

Rekordlaxen är kanske redan tagen, i Bergeforsen 2011.