Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maires konst gör gott

Maire Sundblom Nyström målade under hela sitt liv och hennes konst pryder offentliga miljöer i Dalarna likväl som många hem. När hon blev sjuk i cancer tog hon ett löfte av maken som han nu uppfyller.Nisse Nyström lovade sin Maire att sälja konstverken och skänka intäkterna till cancerfonden. Nu har han samlat ihop en skatt av olje- och akrylmålningar, akvareller och teckningar.
Mellan den 9 och 16 mars finns tavlorna med på Lions utställning i Kupolen. Allt Maires konst inbringar går oavkortat till forskning och hjälp att hitta bot mot sjukdomen.
Nisse visar ett axplock av hustruns målningar medan han berättar. Här ute i det lilla trädgårdshuset bakom villan i Torsång hade Maire sin ateljé.

Hon hade målat sedan hon var liten och skapandet var intensivt i perioder, berättar maken.
– Hon kunde säga på kvällen att hon skulle gå ut och måla en stund. Så slumrade jag till och vaknade och såg att klockan var ett på natten och det var tomt i sängen bredvid mig. När jag gick ut satt hon där och målade och hade inte en aning om att det var så sent, berättar Nisse.
Maire fick inspiration av det mesta - något hon såg eller upplevde, en vacker vy, djur, människor, byggnader eller kanske en bild i en tidning.

I hennes måleri finns en bredd och med penselns hjälp har hon återgett miljöer från bygden, såväl som mer exotiska motiv. Att Nisse fått stå modell till flera av hennes gestalter framgår tydligt.
Inne i vardagsrummet hänger en målning från Vasaloppet, där han skidar fram som Gustav Vasa.
Det är en scen ur verkligheten – varje år återfinns Nisse Nyström i målområdet engagerad just för uppgiften – men i Maires målning finns också historiken fyndigt inbakad. En nummerlapp med årtalet 1520, en flätprydd åkare med det år då damer för första gången fick delta i loppet på ryggen – finurligheterna är många för den som tar sig tid att titta lite extra.

Flera av hennes verk bjuder på upplevelsen av detaljglädje och överraskningsmoment.
I trädgårdshuset där hon hade sin atélje har hon dekorerat dörren i gammal dalastil.
– Hon var duktig på allt hon företog sig. Hon sa att hon inte var proffs på något, men jag klarar mycket sa hon, säger Nisse.
Till att börja med målade hon mest i olja och akryl, för att så småningom övergå alltmer till akvarell. Maken visar en av hennes sista bilder, en gård i stämningsfullt ljus.
Maire Sundblom Nyström gick bort den 27 juli 2011, efter en kortare tids sjukdom. Då hade Nisse fått ge ett löfte.

– ”Sälj av allt du kan, det du får in ska gå till cancerfonden”, sa hon, berättar Nisse Nyström som nu uppfyller sin Maires önskan.
Nu ställs ett antal av Maires tavlor ut tillsammans med andra konstnärers verk på Lions vårsalong i Kupolen, med start på lördag.
Den som vill investera i Maires konst, kan även ta kontakt med Nisse Nyström på telefonnr 070/55 44 387. Pengarna går direkt till cancerfonden.

Lena Relte