Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maj Wechselmann: Vi måste rädda äldre med syrgas

Dokumentärfilmaren och samhällsdebattören Maj Wechselmann efterlyser syrgashjälp till landets äldre människor. "Skall en av våra viktigaste resurser när det gäller att rädda liv ligga kvar på ett tomt fältsjukhus?"

Såhär tyst och öde har det aldrig varit fram för Stockholmsmässans parkering i Älvsjö, inte sedan 1971 innan mässhallen invigdes av Gustav den VI Adolf.

Några polkarandiga avspärrningsband fladdrar i vinden och prasslar, det är enda ljudet. Det är tomt och öde på uppfarten: En halv kilometer bort går enstaka medborgare i maklig fart över en öde gångbro.

Men bakom de stora glasfönstren på Stockholmsmässan, i de nedsläckta rummen, befinner sig det som skulle kunna ge de äldre på alla smittade äldreboenden en chans att överleva. Apparatur för syrgas och syrgas på tub. Ute i samhället befinner sig alla de permitterade som just har syrgas som specialitet: Kabinpersonal som har lärt sig att umgås med syrgas.

jag tittar på intervjun i SVT med kronprinsessan från 26 mars före påsk i år. "Just nu byggs fältsjukhuset inne i Älvsjömässan upp, totalt förbereds det för 570 vårdplatser, varav 150 intensivvårdsplatser för Coronasmittade patienter" förklarar SVT-journalisten.

Victoria säger: "De skall bygga upp ett helt sjukhus på några dagar - det är helt enastående och i de här extremt ansträngande tiderna och den pressande situationen vi lever i, så är det här en ljusglimt, det är när samarbete fungerar som allra bäst."

Tegnell upprepar gång på gång "Vi har fortfarande intensivvårdskapacitet kvar" Är det då det tomma fältsjukhuset i Älvsjömässan han syftar till - Potemkinkulissen?

I malmströmmen av Coronahändelser glöms vårt närmsta förflutna bort, låt oss gå tillbaka stegvis:

Redan tredje april säger Andreas Hvarfner, överläkare anestesi och intensivvård i SVT: "Det är oerhört smärtsamt att få säga nej till att ta hand om en patient som man bara för en månad sedan hade kunnat hjälpa på ett annat sätt"

23 april berättar överläkaren Anna Jansson på Karolinska sjukhuset i SVT att hon har larmat Inspektionen för vård och omsorg, IVO: "Prioriteringarna av patienter på intensivvårdsavdelningen är inte godtagbara." SVTs reporter: Trots att det fortfarande finns lediga platser vittnar vårdpersonal om att prioriteringarna har blivit snävare på flera håll....

Eller låt oss gå ännu längre tillbaka, så kanske perspektiven börjar klarna. Låt oss fortsätta tillbaka till november 2019. Då har Sverige fortfarande det lägsta antalet sjukvårdsplatser i Europa, två sängar per 10.000 människor. I Stockholmsregionen finns det fyra intensivvårdsplatser per 100.000 invånare eller 90 platser allt som allt i hela Storstockholm.

November 2019 startar fyra unga läkare i Stockholm Sjukvårdsupproret. I loppet av en vecka har 10.000 av landets sjukvårdspersonal anslutit sig. I medierna berättar de om en sjukvård som går på knäna och medierna uppmärksammar dem.

Runt om i landet växer operationsköerna och människor som kommer in på akutmottagningarna ligger kvar upp till 17 timmar utan behandling, i några fall hinner de dö - av oupptäckta hjärtinfarkter - av oupptäckta stroke-anfall.

De dör därför läkarna inte hinner med dem. Ibland får de ingen intensivvårdsplats, läkarna måste "triagera" = välja en utav tre som kan få en intensivvårdsplats , de övriga två som inte får intensivvård dör ofta inom ett dygn.(Källa: Sjukvårdsuppropet: Alla vittnesmål).

30 april skriver läkarna bakom sjukvårdsupproret (Akil Awad, Laura Björnström, Milosz Swiergiel och Erik Anesäter) i Dagens Medicin: "Intensivvården saknar tillräckligt med resurser..... Den massiva ökning i antalet intensivvårdsplatser som skett med anledning av coronapandemin innebär att varje nuvarande intensivvårdsplats är av sämre kvalitet än de ursprungliga.

En intensivvårdssjuksköterska som tidigare hade ansvar för en eller två patienter kan nu ha hand om upp till fem patienter. Hade vi inte haft ett undermåligt antal intensivvårdsplatser innan krisen, hade beredskapen varit bättre."

Varför är det så viktigt med syrgas på äldreboenden? Många av våra äldre är för skröpliga att ligga i respirator, ett mycket stort och ansträngande ingrepp.

Hur lång tid tar det att utbilda en intensivvårdssköterska? Övervaknings- och behandling av svårt sjuk patient, och medicinsk teknik kräver i själva verket mer än två års erfarenhet. I en respirator övertar ju sjukhuspersonalen en människas alla biologiska funktioner - från andning till näring via dropp.

Varför är det så viktigt med syrgas på äldreboenden? Många av våra äldre är för skröpliga att ligga i respirator, ett mycket stort och ansträngande ingrepp. Men många skulle klara sig på extra syrgas och antibiotika, sade redan i början av pandemin seniorprofessorn i geriatrik och rehabilitering, Yngve Gustavsson.

Just tillgång till syrgas fanns på våra äldreboenden tills för 20 år sedan - Nu har den "rationaliserats bort" - och med den, personal som kan sköta den. En mycket stor del av våra medborgare med kol - (mellan 500- till 700.000 har kol i Sverige) sköter sin syrgasapparat själv, bär runt den portabla syrgasapparaten i en livrem kring midjan.

Här är det verkligen inte tal om en särskild sofistikerad vård, men däremot billig livgivande vård. Tidningen Senioren skriver att Corona-smittan nu finns på mer än 500 äldreboenden i landet! - De smittade har ofta inte isolerats, utan har smittat medboenden och personal som har jobbat utan skyddsutrustning och munskydd.

Men i det stängda nedsläckta fältsjukhuset i Älvsjö bakom de jättestora glasfönstren befinner sig det som eventuellt skulle kunna bli räddningen för så många: syrgasapparatur. Istället avsägs dödsdom av den smittade äldre människan nu ofta av läkare som på Socialstyrelsens rekommendation inte ser den smittade - inte åker till den smittade på grund av risken, utan gör sin bedömning av hens tillstånd per telefon.

Om läkaren förut allt för flitigt gav order om "palliativ behandling" av gamla patienter som - enligt Yngve Gustavsson - var uttorkade på grund av någonting så banalt som vinterkräksjuka, eller undernärda på grund av den undermåliga maten på boenden, så avger läkaren nu sin dom på distans.

Palliativ behandling betyder i klartext: Ingen mat eller vätska, näringsdropp eller mediciner - utan endast morfin och lugnande medel.

Covid-sjuka har som sagt svårt att andas, morfinet ser till att de helt slutar andas ... det skall vara lugnande? Två gångar i mitt liv har jag upplevt att nästan drunkna (som barn), det var inte särskild lugnande, utan ledde till panikattacker som jag minns ännu i dag. De som dör på våra äldreboenden kommer aldrig att minnas någonting mer.

Utanför Älvsjömässan fladdrar de polkarandiga avspärrningsbanden och prasslar i vinden.

Maj Wechselmann, dokumentärfilmare, samhällsdebattör