Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Majvor får inte gå ut när hon själv vill

Majvor Dahlgren, 78 år, har hemtjänst. Hon reagerar mot att det är bestämt i förväg vad personalen får hjälpa till med.
– Om jag till exempel vill gå ut en dag så får jag inte använda tiden till det, säger hon.

Annons

Majvor Dahlgren bor i eget hus och vill helst klara sig själv. Men efter benbrott med svåra komplikationer behöver hon hjälp hemma.
Hemtjänsten kommer tre gånger om dagen. 45 minut­er har personalen på sig varje gång.
– De har med sig en lapp där det står att de ska klä mig, bädda och se till att jag får mat. De gör i ordning te och smörgås och sen kommer de vid lunch. Men då får de inte laga någon mat alls, bara värma den. Vem ska laga maten då? frågar Majvor.

Hon vill inte ha kommun­ens matlådor eftersom hon tycker maten har för dålig kvalitet.
– Den är vacuumförpackad och har inga smaker alls. Det är bara kött och potatis och inga färska grönsaker. Jag kan inte äta den utan gör hellre gröt eller något annat enkelt. Hemtjänsten handlar en gång i veckan.
Ofta är hon inte hungrig vid lunchen eftersom hon äter långsamt och brukar äta frukost mellan halv elva och tolv.

I stället skulle hon ibland vilja använda tiden till en promenad runt kvarteret med rullstol för att få frisk luft.
Men då brukar personalen svara att de inte får göra det. Inte heller får den hjälpa till med enklare göromål som småtvätt, eftersom det inte står i biståndsbeslutet.
– De svarar att de inte får för att det inte står på papperet. Jag tycker synd om personalen som inte får ta mer ansvar. Det är inte ­deras fel, de är ju duktiga människor men så begränsade av det som politikerna beslutat. Där ser man bara till plånboken.

Majvor har även biståndsbeslut om promenad, men bara vissa dagar. Om hon fick önska fritt så vill hon ha lite längre sammanhållen tid, en timme åt gången, och möjlighet att välja vad hon behöver hjälp med varje dag.
Hon vet att hon kan kontakta biståndshandläggaren om hon vill ha ändring i sitt beslut. Men menar att det kan vara väldigt små förändringar varje gång som gör stor skillnad.
– Jag tror på att vi har ett samhälle som ska ställa upp. Men det är synen på äldre människor som jag tycker är så bedrövlig, säger Majvor Dahlgren.

Sylvia Kjellberg
sylvia.kjellberg@daladem.se