Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mål: Få bort delade turer


I Falu kommun förekommer delade turer på över hälften av arbetsplatserna. Men målet är att de ska avskaffas.

– Vi håller på att införa heltid till alla och har uppdraget att samtidigt om möjligt få bort delade turer, säger Sven Fernlund-Skagerud, projektledare för Heltid åt alla.
I går rapporterade DD om hur ofta delade turer tillämpas i olika dalakommuner. Avesta är den enda kommun där de inte förekommer längre. Sven Fernlund-Skagerud var projektledare där innan han kom till Falun.

I Falun ska heltidsprojektet vara avslutat sista december 2014. Men delade turer kommer att bli kvar på en del enheter lite längre än så.
– De flesta vill inte ha delade turer. Men det finns de som valt det för att få jobba var tredje helg. Det är ett initiativ från personalen. När man inför individuella scheman så är det några enstaka som kan välja delad tur. Det är inte så självklart hur man ska definiera en delad tur, hur långt kan uppehållet vara? En lunch på två timmar, är det en delad tur? undrar han.

Vad det gäller för många anställda är att få ihop tillräckligt många timmar under en arbetsdag.
– Arbetsgivaren måste lägga ut sådana förutsättningar att det går för alla att få ihop en arbetstid utan delade turer. När personalen får lägga scheman själv så kan man upptäcka att enheten är lite för snålt bemannad. Då får man skjuta till pengar.

Sylvia Kjellberg
sylvia.kjellberg@daladem.se