Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Målet: alla blåljus under samma tak

Rättviks kommun vill satsa på att placera polis, ambulans och räddningstjänst i samma lokal för att säkerställa att polis och ambulans finns kvar på orten.

Dalarnas Tidningar skrev för en vecka sedan om kommunens uppstartade projekt "Våga hjälpa" med Iréne Sturve i spetsen som är inriktat på att stoppa våld i nära relationer. Då nämnde Sturve också en framtida idé om att flytta in alla Rättviks blåljus under samma tak.

Nu har tanke blivit handling och en oberoende utredare från länsstyrelsen har börjat titta närmare på hur det skulle fungera för kommunen.

– Det är viktigt att någon som inte är part i målet får utreda detta så att man får en objektiv bild av hur det skulle se ut. Jag skulle bli förvånad om utredningen kom fram till något annat än att det skulle vara en bra idé, säger Inge Östlund och fortsätter.

– Jag har ju spånat på detta en längre tid och det är ju viktigt för att långsiktigt säkerställa att polis och ambulans blir kvar i Rättvik. Det handlar i första hand om att spara kvadratmeter, nu finns det tre olika lokaler med personalutrymmen, det finns mycket pengar att spara.

Stationsbefäl på polisstationen i Rättvik är Lars Winther och han menar att samorganisationen vore idealisk.

– Jag ser bara fördelar i detta. Ett exempel på något som vi skulle kunna ha gemensamt är en reception. Då får vi möjlighet att ha öppet under en större del av dygnet, säger Lars Winther.

I nuläget har polisstationen öppet två dagar i veckan, måndagar och onsdagar. Räddningstjänsten har öppet alla vardagar mellan 8-15.

Räddningschef i Rättvik är Rune Daniels och han ser samarbetsmöjligheter med ambulansen. Dessutom nämner han att om planen blir verklighet så är det Räddningstjänstens lokaler som gäller.

– Vi har ju en tvätthall i på Räddningstjänsten och det blir ju något som ambulansen kan utnyttja, menar Rune Daniels.