Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Malin Nilsson om jordbävningen i Nya Zeeland

- Nyhetssändningarna uppdateras hela tiden och nya dödsoffer har rapporteras, säger falutjejen Malin Nilsson
Sedan två veckor tillbaka befinner hon sig i Queenstown i Nya Zeeland, runt 40 mil från jordbävningsdrabbade Christchurch.

Enligt en rad nyhetssädningar, bland annat i Sveriges Radios Ekot som rapporterar från platsen via den nyzeeländska radion, är minst 65 personer döda i jordbävningen. Myndigheterna har utlyst katastroftillstånd i staden Christchurch på den nyzeeländska Sydön. Marken började skaka natten till tisdagen svensk tid och fortsatte hela eftermiddagen. Enligt samma rapport råder ett allmänt kaos i området där staden ser ut som ett slagfält.
Christchurch ligger på östkusten vid Stilla havet. Malin Nilsson från Falun befinner sig cirka 40 mil söderut i Queenstown. Hon har inte märkt något av själva jordbävningen men oron är stor bland befolkningen.
- Många som har anhöriga och vänner i Christchurch försöker nå sina nära. Och nyhetssändningarna som hela tiden uppdateras domineras helt av katastrofen.

Malin arbetar i en butik


Malin Nilsson arbetar i en butik som ingår i en kedja som också har en butik i Christchurch.
- Men vi har inte kunnat nå den.
Hon möter också många berättelser om människor som skulle ha rest till jordbävningsområdet men av någon anledning inte kom iväg.
- En tjej berättade om hur hon satt i flygplanet som skulle lyfta när piloten plötsligt fick vända.
För egen del känner hon ingen oro och har inga planer på att lämna Nya Zeeland.
- Absolut inte. Jag trivs jättebra här och tänker stanna en tid framöver.

Kom hit för två veckor sedanHon kom till Nya Zeeland för två veckor sedan. Dessförinnan var hon i Australien. Hon har rest runt med ryggsäck på ryggen men stannar nu för att jobba och tjäna pengar en period innan hon fortsätter plugga.
- Jag ska bo i en lägenhet tillsammans med en engelsk tjej och en kille från Frankrike. Det blir perfekt. Jag får både öva engelska och lära mig franska.
Nya Zeeland är till stor del beroende av turism och välkomnar också utländska besökare, säger hon.
- Queenstown har inte mer än runt 12000 bofasta men många turister. Det är lätt att hitta äventyrssporter här.

KRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.se