Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Malingsbo IF har inte gett upp – vill ersätta danspaviljongen

Nu är det drygt två månader sedan danspaviljongen i Malingsbo brann ner till grunden.
Och även om den på ett vis är oersättlig så är inte Christer Ställberg, ordförande i Malingsbo I drottsförening, främmande för att någonting nytt kan uppföras på platsen.
– Någonting tänker vi göra, säger han.

Det var i slutet på september som det lilla samhället Malingsbo härjades av flera anlagda bränder. Först att brinna ner var den anrika danspaviljongen som när räddningstjänsten kom fram var utom all räddning.

Strax därefter sa Christer Ställberg att en återuppbyggnad av danspaviljongen förmodligen inte skulle bli aktuell, och han befarade också att det kanske var slutet även för föreningen.
Ännu har han inte riktigt kommit över vad som hände, men inom föreningen har man nu kommit fram till att någonting måste man åtminstone göra.
– Vi vet inte direkt hur det blir. Vi har inte så mycket pengar i föreningen, men någonting tänker vi göra, slår han fast.

Danspaviljongen var inte försäkrad på så vis att det täcker att den nu brunnit ned till grunden, men lite pengar fick föreningen i alla fall ut på försäkringen.
– De pengarna lägger vi in. Sedan om vi kan få hjälp, kanske från kommunen, eller någon annan som kan sponsra med virke vore det tacksamt, säger Christer.
Att bygga upp danspaviljongen precis så som den såg ut innan branden är inget alternativ.
– Det skulle kosta en miljon. Men vi har tänkt göra någonting som är som en rastplats, och med en liten dansbana med tak kanske, säger Christer.

Han berättar att det i så fall kan bli aktuellt först i vår eller sommar.
– Även om man bygger upp den igen så blir det inte detsamma, det mesta satt i väggarna. Men om någon kan sponsra så vi får upp någonting vore det roligt.
Han berättar att under de månader som gått sedan den där hemska helgen i september har man inom föreningen haft många möten om vad man ska göra. Man har också hunnit med att städa upp bland den bråte och aska som elden lämnade kvar.
– Lite har det som hänt hunnit landa nu. Men man ältar ju i alla fall hur det kunde bli, säger Christer.

I den polisutredning som startades efter bränderna väntar man fortfarande på provsvar från SKL (Statens kriminaltekniska laboratorium) och ännu är inte alla bybor hörda.
– Det rullar på som det ska och det ser varken bättre eller sämre ut än tidigare. Men det är tidsödande, det är så pass mycket bränder och på en sådan plats som Malingsbo, så att komma vidare är svårare, säger dalapolisens Mats Nygårds.
Har du tips eller upplysningar som gäller bränderna i Malingsbo kan du nå polisen på telefonnummer 114 14.

Beatrice Åström/DT