Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Behåll räddningsstyrkan om fem man”

Annons

Västerdalarnas Flygklubb i Järna blev tagna på sängen när de slog upp tidningen på onsdags-morgonen.
Förslaget om att minska ned beredskapsstyrkan från fem till tre brandmän vid kåren i Järna kom som en rejäl kalldusch.
Nu vädjar man till Vansbro kommun och dess politiker att behålla räddningsstyrkan om fem man.

- Ett genomförande av det här förslaget skulle försämra vår verksamhet avsevärt, säger flygklubbens ordförande Kjell Dahlsheim och sekreterare Lars-Olov Liss.
De framhåller att de flesta haverier med motorer inblandade slutar med en brand. Vid många starter och landningar som görs på flygplatsen finns fyra personer ombord och då menar de att en räddningsstyrka på tre man inte räcker långt.

Livlig verksamhet

- Innan räddningsstyrkan från Vansbro är på plats har det gått minst en kvart och då är det för sent, säger Lars-Olov Liss.
Västerdalarnas Flygklubb har en livlig verksamhet och totalt sker cirka 2500-3000 start eller landningar på och runt flygfältet per år. Flygklubben är även inne i en mycket expansivt skede och medlemsantalet har ökat med cirka 30 aktiva flygare bara under de senaste månaderna. Var tredje år arrangerar man en flygshow med runt 30 000 besökare. I sommar ska man även arrangera SM i segelflyg.
- Det går inte att spara in på säkerheten och det här drabbar inte bara oss utan även andra som bor och lever här i Järna och Nås, menar Kjell Dahlsheim.
Även om flygklubben varit relativt förskonade från haverier så har man under årens lopp haft incidenter som skulle ha kunnat föranlett en räddningsinsats. Att kommunen nu vill göra en besparing på en halv miljon kronor kan de mycket väl förstå. Men att man gör det genom att tumma på säkerheten anser man är mycket märkligt.
- Det borde finnas annat att göra besparingar på, säger Lars-Olov Liss.

Hoppas fler reagerar

Det man också tycker är anmärkningsvärt är att man i förslaget inte tagit fram någon konsekvensbeskrivning rörande flygfältet.
- Vi hoppas att fler kommer att reagera över det här och försöker att påverka våra politiker, säger Lars-Olov Liss och Kjell Dahlsheim.
LEIF OLSSON
0281-713 43
leif.olsson@daladem.se

Annons