Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

" Det strider mot kommunallagen"

Annons

Efter en lång och hård debatt beslutade kommunfullmäktige i Vansbro i förra veckan att kommunen ska vara och förskottera pengar till vägbygget mellan Amsberg och Falun.
Beslutet har nu överklagats till Länsrätten av kristdemokraten Per Rostgaard Evald och kommunpartiets ledamot Inga Kristiansson Evald.
De hävdar att beslutet är olagligt.

– Vägbyggen på riksvägar är enbart ett statligt ansvar, och därmed bryter fullmäktiges beslut den 16 juni mot kommunallagens andra kapitel första paragrafen, skriver de i överklagan.
De framhåller att det i lagen framgår helt tydligt att det heller inte är kommunens ansvarsområde att låna ut pengar till annan kommun, och särskilt inte för att bekosta en uppgift som enbart är statens ansvar.
Det som till slut fällde ett avgörande i frågan vid kommunfullmäktiges sammanträde, var en tydlig spricka inom den borgerliga alliansen.
– Ett helt vansinnigt beslut och det är bedrövligt att vi ska vara med och finansiera ett vägbygge i Borlänge, dundrade centerpartisten Henrik Säljgård på fullmäktigemöte.
Även Per Rostgaard Evald var av en annan åsikt än kommunalrådet Torsten Larsson (kd). Både socialdemokraterna och vänsterpartiet var helt eniga om att kommunen ska vara med och finansiera vägbygget med 22 000 kronor om året.
Förutom att de hävdar att beslutet strider mot kommunallagen ,framhåller Per och Inga Rostgaard Evald att det finns prejudikat inom området.

LEIF OLSSON
0281-713 43
leif.olsson@daladem.se

Mer läsning

Annons