Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett levande museum planeras över lanthushållsskolan vid Snöån

/
  • Här ska det planerade museet inrymmas vid Snöå Bruk.FOTO:LEIF OLSSON
  • Lisbeth Lagerberg har tillsammans med Ingemar Eriksson hållit i förstudien och ansökt om bidrag till museet.FOTO:LEIF OLSSON
  • Mellan 1811 och 1866 tillverkades liar och spik vid Snöå Bruk. Nu är man på jakt efter liar som är märkta med ett stort S. FOTO:LEIF OLSSON
  • Den 11 september 1953 var det kungligt besökoch

Annons

Nu är det bara att vänta på svar.
Föreningen Ja-Järna har med hjälp av Ingemar Eriksson och Lisbeth Lagerberg i en förstudie ansökt om bidrag från många håll för att bygga upp ett levande museum över lanthushållsskolan i Torpet vid Snöå Bruk.
Totalkostnaden för det planerade museet är 2,2 miljoner kronor.

Får man ett positivt svar räknar man med att komma igång ganska omgående med att bygga upp det unika museet.
- Det finns inget liknande i hela landet och lanthushållsskolorna var ju en viktig epok som startade för hundra år sedan, säger Ingemar Eriksson.
En viktig ingrediens i konceptet är att museet ska vara levande med till exempel kurser där man lär ut att tillaga riktig husmanskost. Värdparet som nu driver herrgården är också med på noterna.
- Vi har även haft kontakter med institutioner i andra länder om ett utbyte, tillägger Ingemar Eriksson.

Lång historia

Själva idén som man nu byggt vidare på kommer från en kvinnlig gäst vid herrgården.
Snöå Bruk har en lång historia. Här bedrev Stora Kopparbergs Bergslag järnverk mellan 1811 och 1866. Det var framförallt spik och liar som tillverkades. Den 1 april 1909 började verksamheten vid Snöå skola. Snöån var förövrigt en av de första lathushållsskolorna i landet. Fram till och med 1989, då skolan lades ned, var det många tusentals unga kvinnor från hela landet som fick en gedigen utbildning i allt från matlagning till vävning på Snöån.
- Vi är mycket intresserade av att få tag på gamla kort, recept, dukar och allt annat härifrån, säger Lisbeth Lagerberg.

Träff

Den 16 oktober har man även bjudit in till en träff i Ja-Järnas lokal på Myrbacka. Då hoppas hon att många ”Snöåkullor” genom tiderna ska komma och berätta om sina gamla minnen från skolan. Den träffen är även tänkt att leda till en studiecirkel och i slutändan eventuellt en bok med gamla recept och bilder.
- När vi hade 70-årsjubileum på Snöån kom det faktiskt 700 gamla elever, säger Lisbeth Lagerberg.
Sedan den 4 augusti har Ingemar Eriksson och Lisbeth Lagerberg arbetat på 40 procent vardera med förstudien och ansökningarna om bidrag från allt från Ljungbergsfonden till Gustaf VI Adolfs fond.

Kungligt besök

På tal om kung Gustaf VI Adolf så besökte han lanthushållsskolan i Snöån den 11 september 1953. Då serverade och tillagade ”Snöåkullorna” en kunglig middag med ”Piggvar a la Cordon Blev”.
- Det vore ju väldigt positivt om museet blev verklighet till nästa år då det är hundraårs-jubileum för lanthushållsskolan, säger Ingemar Eriksson och Lisbeth Lagerberg.

Annons