Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kalle Almlöf fick medalj av kungen

/
  • Malungsspelmannen Kalle Almlöf tvåa från höger fick medaljen för Tonkonstens främjande av Kungl Musikaliska akademien. Här tillsammans med övriga tre pristagare Gunnel Fagius, Clas Pehrsson och Åke Holmquist.

Riksspelmannen och musikläraren Kalle Almlöf, Malung, har tilldelats Medaljen för Tonkonstens främjande för sina insatser inom spelmanstraditionen. Han fick ta emot medaljen av kung Carl XVI Gustaf vid en ceremoni i Stockholm.

Annons

Medaljen för Tonkonstens Främjande delas ut till högt förtjänta personer för betydande insatser i svenskt musikliv.

Det är Kungl. Musikaliska akademiens främsta utmärkelse, och medaljerna delades ut av H. M. Konungen vid akademiens årliga högtidsdag den 24 november.

Kalle Almlöf tilldelas Medaljen för Tonkonstens Främjande för sin betydelsefulla verksamhet som utövare, traditionsbärare och förnyare av Västerdalarnas spelmanstraditioner.

I akademins motivering heter det vidare:

"Kalle Almlöf är sedan 1970-talet en av Sveriges mest inflytelserika fiolspelmän och är fortsatt en av de främsta förebilderna för unga spelmän.

Tillsammans med Anders Rosén tog han upp de äldre stilar, som höll på att försvinna, och utvecklade en stil som involverade äldre spelsätt som bl.a. bordunspel, asymmetrisk takt och mikrointervall, och som kommit att bli ikoniskt inom svensk spelmansmusik, med återklang långt utanför landets gränser.

Hans briljanta, utpräglat rytmiska spel och hans ton har bildat skola och inspirerat generationer av hans elever vid Malungs folkhögskola, en utbildning som han startade tillsammans med Jonny Soling.

Hans samarbete över genregränserna med artister som t.ex. Merit Hemmingson har banat vägen för utvecklingen av ensemblespel inom folkmusiken."

Samtidigt som Kalle Almlöf fick medaljen var det ytterligare tre tonkonstnärer, som blev medaljerade av kungen:

Gunnel Fagius, musiklärare, kyrkomusiker mm som särskilt intresserat sig för barns sång.

Clas Pehrsson, pedagog och musiker i världsklass på blockflöjt.

Åke Holmquist, fil dr med musikalisk känsla och konstnärlig handlingskraft.

Annons