Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Nu måste stölderna stoppas” • Höga metallpriser lockar

Annons

Bara i år har återvinningscentralen vid Bäckdalen mellan Vansbro och Äppelbo drabbats av fyra inbrott.
Mängder med metall-skrot, bilbatterier och diesel för stora värden har stulits av okända förövare de senaste åren.
Vid ett inbrott i slutet av juli stals bland annat en hel container med cirka tio ton bilbatterier.

- Vi ska träffas om en vecka och diskutera vad vi ska vidta för åtgärder för att få stopp på det här, säger Christer Nääs, chef för tekniska avdelningen vid Vansbro kommun.
Han menar att man är långt ifrån ensam om att drabbas av omfattande metallstölder.
- Man har samma problem i många kommuner runt om i länet, säger han.
En förklaring till att det blivit allt attraktivare att stjäla metallskrot i form av gamla elkablar och bilbatterier på återvinningscentraler, är förstås att priset på metaller skjutit i höjden. För ett gammalt bilbatteri finns det uppgifter om att man kan få upp till 50 kronor för.

Tröstlöst

- Det känns ju tröstlöst på många sätt då man kommer hit och är inte grindarna uppbrutna så har man klippt upp staketet, säger Krister Eriksson som ansvarar för återvinningscentralen vid Bäckdalen.
Han berättar att vid senaste inbrott har tjuvarna lagt ned mycket möda, då de har handlastat och burit alla batterier till ett fordon som stått utanför de låsta grindarna.
- För kommunen innebär också metallstölderna en ekonomisk förlust, säger Krister Eriksson.

Många tusenlappar

Troligen får inte kommunen lika bra betalt för metallskrotet som tjuvarna, men det handlar ändå om många tusenlappar som försvinner ut genom grindarna vid de nattliga besöken.
- Det jag också är rädd för är att de bara tömmer syran i batterierna i naturen, då det är blyet man är ute efter, tillägger Krister Eriksson.
Under förra året hade man minst sju inbrott vid återvinningsstationen och inte vid något tillfälle har någon misstänkt dömts för inbrotten.
Hur man ska få slut på stölderna är nu en fråga man får sätta sig ned och diskutera.
- Jag tror det är svårt att få tillstånd att sätta upp en övervakningskamera, men vi får se vad vi kommer fram till, säger Christer Nääs.

LEIF OLSSON
0281-713 43
leif.olsson@daladem.se

Annons