Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Politikerna och kommuninvånarna måste få veta vad det innebär”

Annons

Förslaget har ingen förankring i verksamheten.
Medlemmarna i Brandmännens Riksförbunds lokalavdelning i Järna och Vansbro är minst sagt kritiska mot det sparförslag som just nu behandlas i kommunledningen.
Brandmännen är övertygade att förslaget om en minskning i räddningsstyrkan i Järna från fem till tre personal kommer att slå mycket hårt mot kommuninvånarna

- För oss handlar vårt uppdrag i första hand om att rädda människoliv, säger Håkan Englund, brandbefäl vid kåren i Järna.
Man menar därför att sparkravet på 500 000 kronor är litet i jämförelse med vad ett människoliv är värt.

Två faktorer

Fackförbundet vill främst framhålla två faktorer som gör att besparingarna kommer att äta upp sig själva. Man påpekar att med mindre resurser blir skadorna på liv och egendom större.
- Kostnaderna för att inte kunna rädda människoliv tillräckligt snabbt vid en brand eller trafikolycka är enorma (vissa moment som rökdykning får kåren inte utföra med mindre än att det är 1+4 räddningspersonal på plats).
Färre räddningspersonal ska göra mer jobb vilket slår tillbaka på de företag där dessa har sina ordinarie arbeten och vi tycker inte att kommunens företag ska ta den kostnaden, säger fackklubbens medlemmar.

Stora brister

Största kritiken riktar fackklubben mot konsekvensanalysen i förslaget som man anser har stora brister.
- Det här har gått alldeles för fort och förslaget har dessutom ingen som helst förankring i verksamheten, säger Håkan Englund.
Han menar till exempel att trafiken på både riksväg 71 och 26 har ökat de senaste åren och att det borde ha funnits med i den konsekvensanalys som nu ska ligga till grund för ett politiskt beslut, liksom att Järnakåren åkte på 108 larm förra året-att jämföra med Vansbro som hade 112.
Vansbro och Järnas släckområden är både i yta och befolkningsmässigt i stort sett lika stora. Statistiken visar också att larmen i Järnas område ökat varje år de senaste åren.

Fem personal

- Även vansbrokårens trygghet bygger på att järnakåren är komplett med fem personal vid större insatser, säger Magnus Hultgren, brandman vid kåren i Vansbro.
Brandmännen vill framhålla att både vid brand eller olycka är det oftast de första minuterna som är avgörande och då vill man inte vänta runt 15 minuter till på räddningspersonal från Vansbro.
- Det här är en demokratisk fråga om att ha den här tryggheten för alla kommuninvånare, säger Jens Hermansson, kårchef i Järna.
Han berättar att man räknat ut att kostnaden blir cirka 75 kronor per kommuninvånare och år för en bibehållen organisation.
- Den senaste utredningen från 2001 visade att det enda alternativet för räddningstjänsten i Vansbro kommun var att ha de två kårena intakta, och det håller än. säger Mattias Ström, brandbefäl i Järna.
På måndag ska en MBL-förhandling i ärendet hållas. Fackklubben anser att det sedan är kommuninvånarnas rättighet att få ta del av konsekvenserna innan förslaget behandlas i fullmäktige den 21 april.

Mer läsning

Annons