Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Sjung med Lasse”tradition i Nås sedan många år

Annons

Andra onsdagskvällen i augusti är det tradition att Nås Hembygdsförening anordnar allsångskvällen ”Sjung med Lasse” på Lisskvarngården i Malmsta.
Många intresserade hade infunnit sig när Lasse Eliasson hälsade välkommen.

Solen sken och alla satt bänkade på den inbyggda gårdsplanen. Lisskvarngården började byggas år 1695 och den var helt klar 1702. Nås hembygdsgård har alltså mer än 300-åriga anor.
Timmer till gården avverkades 1695, det har gått att fastställa genom de metoder som finns i dag. En del timmer kan ha avverkats redan 1690. Den unika gården har varit i hembygdsföreningens ägo i snart 60 år.

Sånger i 12 år

- Jag vet med bestämdhet att det är tolv år sedan vi började med allsång här på gården, sade Lasse. Men det kan vara 15 år sedan också.
- Gästerna är så hemliga i kväll att dom inte ens finns. Med andra ord, jag har inga gäster alls i kväll.

Tror på sommaren

Bo-Harry Sandin på dragspel och Gunnar Halvarsson på piano, med inbyggt komp, svarade för musiken. Ur det digra allsångshäftet inledde man optimistiskt med ”Jag tror på sommaren”.
Allsångsledaren Lasse hann också med att berömma Lennart Blixth för de klatschiga affischer han textar varje år. En applåd blev det också till honom. Sedan fortsatte man med tre melodier till, då kom regnet.
- Det var precis lika förra året också, sade Lasse Eliasson, när han med mikrofon och papper skyndsamt satte sig i säkerhet under tak.

In i kaffestugan

Allsångskvällen fick flytta in i kaffestugan, men det gick lika bra, det var ju tid för fika. Lisskvarngården har varit öppen lördagar och söndagar i sommar. Det finns mycket att se, bland annat de olika nåsdräkterna i prydliga glasmontrar.
CURT NILSSON

Annons