Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

synskadade och seende spelar på samma villkor

Annons

Christoffer Örnevik är nyligen hemkommen från Krnov i Tjeckien där han tävlat i showdown, en slags ping-pong för synskadade.
- Det gick inte så bra, men var väldigt kul, säger han.

Christoffer visar hur det går till tillsammans med kompisen Robin Pettersson som är på besök från Uppsala. I ett uthus står ett stort bord uppställt med sarger och i stället för nät skiljs spelplanen av en hård skiva med hål under.
- Är du med? frågar den som börjar varje gång för att uppmärksamma att spelet börjar.

Snabb och hård sport

Det är en snabb och hård sport. Den gula bollen skjuter iväg så snabbt att det knappt går att följa den. Därför behövs ett skydd för den arm man spelar med, risken för blåmärken är överhängande.


Spelarna ska slå bollen under nätskivan och i olika kombinationer mot sargen, så kallade rikoschettslag, och försöka få bollen i motståndarens mål som är en liten ficka i vardera kortända.

Ser färger

Christoffer bor i Bomle och ute på stora vägen finns en gul skylt med fem svarta prickar. Den varnar för att det är ett övergångsställe för synskadad. Christoffer har ögonsjukdomen glukom och förklarar att det är ungefär som grön starr.
- Jag kan se starka färger, som din tröja, säger han och pekar på min chockgröna jacka.
Ögonskadan har han haft sedan födseln.
- Jag gör allt som seende gör, utom att spela fotboll och köra bil, skämtar han.

Tävlar för Haninge

- Jag fattar inte hur jag kom med, säger Christoffer om sitt deltagande i Tjeckien.
Han är medlem i en klubb i Haninge som är rikstäckande.
- Det vore roligt om det fanns en klubb på närmare håll, är det någon som vill spela så hör av er.

Styrka och balans

Det krävs både styrka och balans för sporten. Christoffer tränar simning för att förbättra konditionen. Han spelar mot sin bror ibland som då får ha en bindel för ögonen eller så står han själv och slår bollen fram och tillbaka mot nätskivan.
Härnäst ska Christoffer tävla i olika deltävlingar i svenska cupen i showdoewn. Det bär av till Örnsköldsvik, Karlstad, Stockholm, Trollhättan och Växjö bland annat.


BOEL FERM
070-315 84 76
boel.ferm@daladem.se

Annons