Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Malungsjägarna utbildas i hjärt- och lungräddning

Jägarna i Malung ska utbildas i hjärt- och lungräddning. Det är Malungs Jaktvårdskrets som har tagit initiativet efter att det har varit tillbud och dödsfall under älgjakten de senaste åren.

- Jag fick en förfrågan om jag kunde ställa upp som lärare och efter att ha kommit överens om ett upplägg tackade jag ja, säger kursledaren Svein Aune.
Första året kommer tio i varje jaktlag att erbjudas en grundläggande kurs i hjärt- och lungräddning.
Först ut var Ålidbergets jaktlag.
- Vi tycker det här är jättebra. Vi ser bara positivt på att få den här utbildningen. Det var inga problem att få ihop tio jägare, säger Ålidbergets jaktledare Håkan Magnil.
I Malung finns över 20 jaktlag.
- Det kommer att ta lite tid att ge alla jaktlag utbildning men vi har kommit överens om att tio från varje lag i en första omgång är ett lämpligt antal, säger Svein Aune.
Efter en kort introduktion var det dags för deltagarna att på en provdocka testa hur det känns att jobba med hjärt- lungräddning.
Att det är jobbigt blev deltagarna snabbt varse.
Att trycka 30 gånger, blåsa två gånger, trycka 30 gånger och blåsa två gånger till på en minut tar på krafterna.
Kursen pågick under två timmar och under de sista 20 minuterna var det full aktivitet utan vila.
- Hur trött man än är får man aldrig ge upp. Det viktigast är att göra något. Alla höll ut, poängterade Svein.
I Malung finns det över 1200 älgjägare. Det betyder att det kommer att ta många år innan alla jägare har fått lära sig hjärt- lungräddning.
Vart femte år brukar det också komma nya direktiv.
ROLF JOHANSSON