Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Man avled i Öppet spår

MORAEn man i 60-årsåldern från norra Sverige avled på måndagen när han åkte Öppet Spår. Han föll ihop i spåret i närheten av Risberg.

– Läkare deltagande i loppet fanns på plats och påbörjade omedelbart hjärt- och lungräddning. När Vasaloppets egna sjukvårdare fortsatte behandlingen konstaterades snart att mannens liv inte gick att rädda, säger Ulf Hållmarker, tävlingsläkare och ansvarig för sjukvården under Vasaloppsveckan, i ett pressmeddelande.

Mannens närmast anhöriga är underrättade om den tragiska händelsen. Plötsligt hjärtstopp drabbar en på 50 000. Dödsfall under Vasaloppet är mycket ovanligt. Genom åren har 17 av mer än en miljon deltagare omkommit på grund av hjärtfel. Sex gånger har personer med hjärtfel kunnat räddas tack vare snabb behandling från sjukvårdare.Vasaloppet har hög beredskap för olika typer av skidrelaterade olyckor. Sjukvård finns vid varje passeringskontroll och i flera mobila enheter. Under vinterveckan arbetar mer än 100 personer inom Vasaloppets egen sjukvårdsorganisation.